Studenten van kunstacademie in Tielt stellen strip in het West-Vlaams voor

We zien v.l.n.r. Els De Rammelaere, Christ Dinneweth, Gianni Vullers, Peter Brutin en Guido Mehuys. © Foto WME
Dries Bernaert

Peter Brutin, bezieler van de richting striptekenen in Vlaanderen en leraar en atelierleider aan de stedelijke kunstacademie in Tielt, ziet dit jaar twee van zijn drie volwassen leerlingen afstuderen.

Christ Dinneweth en Gianni Vullers zijn twee van de in totaal 27 leerlingen die de richting stripatelier volgen aan de Tieltse academie.

Striptekenen is hard werken, mensen zien niet altijd welke energie er in een pagina kruipt. “Gelukkig zijn beide heren ‘veeltekenaars’, gasten die enorm veel en snel kunnen werken”, aldus Peter Brutin. “Als leraar is het dan ook heel aangenaam om met zulke mensen te mogen werken en hen te stimuleren om zowel inhoudelijk als grafisch hun grenzen te verleggen. In die zin is het dus wel een beetje jammer dat ze nu al afstuderen, ik had ze eigenlijk graag nog wat langer hier gehouden.” (lacht)

Volwaardige strip

Voor het eerst in het tienjarige bestaan van de richting, die ook op pedagogisch vlak steeds beter onderbouwd wordt, werd er een volwaardige strip voorgesteld als afstudeerproject. “Vroeger werden er al samenvattingen gemaakt, maar dat diende eerder voor promotionele doeleinden. Nu hebben we een echt boekje met twee volwaardige strips.

Gianni tekent strips waar de grote levensvragen een pittige behandeling krijgen met een portie humor. Zijn stijl is in de traditie van de Lage Landen en bijgevolg heel leesbaar en grappig. Christ laat ons dan weer kennismaken met André van Slus. De lezer krijgt een niet-aflatende stroom van kleine bedenkingen, vage mijmeringen en grote oprispingen over zich heen van figuren die je buurman of buurvrouw hadden kunnen zijn.

Beide striptekenaars hebben gemeen dat ze in Twestvloms schrijven

Beide striptekenaars hebben gemeen dat ze in hun ‘moedertoale skriven. Twestvloms’. Hun afstudeerproject is een heerlijk stout stripboekje, waarin beide tekenaars het beste van hun pen laten zien. Het werk van beide heren is verkrijgbaar en te bezichtigen op de eindejaarstentoonstelling van de stedelijke kunstacademie die geopend zal worden op 22 juni en publiek toegankelijk blijft tot en met zondag 24 juni.

Als extra eyecatcher plannen de twee heren op zaterdag 23 juni trouwens een optreden in de Godelieveschool (Kerkstraat 13) in Tielt en dit samen met hun leerkracht. Christ en Peter, die dus ook muzikaal heel actief zijn, bespelen respectievelijk bariton sax en elektronica, Gianni zal de heren dan weer op een creatieve manier bijstaan met de voices.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier