Stijn Streuvels blijft 50 jaar zijn dood inspireren: “Ook jonge mensen appreciëren zijn werk”

Thomas Jacques, coördinator van Het Lijsternest, hoopt de mensen te kunnen laten zien wat Stijn Streuvels voor de Vlaamse literatuur betekent. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Stijn Streuvels blijkt 50 jaar na zijn overlijden toch springlevend te zijn. Om zijn overlijden te herdenken, gooit Het Lijsternest de deuren open op donderdag 15 augustus. Het publiek kan mee op wandeling door het landschap van Streuvels of luisteren naar herbewerkingen en teksten over zijn boeken. Het Lijsternest is gratis te bezoeken met gids.

“De zware, grijze lucht bleef wegen over de wereld.” Zo opent een van Streuvels’ bekendste boeken, ‘De Vlaschaard’. Velen hebben het boek gelezen uit literaire interesse of omdat het eenvoudigweg moest voor een boekbespreking op school. De roman uit 1907 heeft hoe dan ook een plaatsje veroverd in het collectieve geheugen. “Ik verschiet er zelf nog van. Het oudere publiek herontdekt vaak zijn oeuvre. De man is net geen 98 geworden en is in 1905 hier in Het Lijsternest komen wonen. Van toen af heeft hij nog 64 jaar gehad om te schrijven”, vertelt Thomas Jacques (29), die alles in en rond Het Lijsternest coördineert voor de Vlaamse overheid. Jacques is nog maar van december 2018 coördinator, maar hij is al langer begeesterd door literatuur en Stijn Streuvels. De Kuurnenaar is van opleiding psycholoog, maar deed stages bij verschillende kunstinstellingen. Via tal van omwegen is hij bij het collectief Letterenhuis terecht gekomen. Die beheren in opdracht van de Vlaamse overheid de archieven waaronder ook die van Stijn Streuvels. Toen de Vlaamse overheid Het Lijsternest heeft aangekocht en het dus niet langer onder provinciaal bestuur stond, werd Jacques er coördinator.

Uitgebreid programma

Voor de herdenking van de 50ste verjaardag van Streuvels’ overlijden heeft Het Lijsternest op 15 augustus een uitgebreid programma opgesteld. Van 11 tot 17 uur kan men van een rondleiding genieten door Het Lijsternest. De vroegere woning van de auteur ging in 2014 weer open na grondige renovaties. “We wilden geen museum met enkel vitrines en borden met uitleg. Tijdens de renovatie werd beslist om alles in de authentieke toestand te laten. Zo kun je zien hoe de schrijver er 64 jaar geleefd heeft. Met natuurlijk als topstuk het iconische schrijversraam in zijn bureau”, zegt Thomas Jacques. Het Lijsternest is jaarlijks van oktober tot eind maart gesloten voor het publiek. De locatie wordt dan opgesteld voor schrijvers die daar dan kunnen verblijven om te werken.

Alles in Het Lijsternest bleef in zijn authentieke toestand, met als topstuk het iconische raam

Van 14 tot 16 uur kunnen geïnteresseerden een 6,5 kilometer lange wandeling maken naar de Tiegemberg door het landschap van Streuvels. Een tweede wandeling vertrekt vanaf 14.30 uur tot 16 uur en leidt langs de Landergem Ast, bekend uit het boek ‘Het leven en de dood in de ast’. Voor beide wandelingen zijn de plaatsen beperkt en dient men in te schrijven door te mailen naar lijsternest@vlaanderen.be

Brieven van Streuvels

Om 15 uur wordt in de tuin van Het Lijsternest een kunstwerk onthuld van Stefaan Roelstraete uit Vichte. Om 18 uur is er dan een herdenking aan het grafmonument. Voor die gelegenheid heeft Streuvels’ kleindochter Leentje Vandemeulebroecke een oude doos vol met brieven tussen haar grootvader en haar moeder geopend. Aan de hand van die brieven schetst ze een beeld over haar grootvader. “Het zijn exclusieve stukken die nooit eerder vertoond werden. De brieven blijven evenwel in de familie. Maar in het literair magazine Zuurvrij, dat ook te koop zal zijn in Het Lijsternest, kan men enkele passages inkijken”, weet de coördinator. Ook schrijfster Leen Huet en Hans Vandevoorde zullen spreken over het leven en het werk van Stijn Streuvels.

Daarnaast brengt de Nederlandstalige muziekgroep uit de streek Wolfe een nieuw nummer, speciaal voor de herdenking geschreven. En om 20 uur ‘s avonds sluit de dag af met een voorstelling rond de roman De Vlaschaard. Twee performers en dansers brengen het verhaal in dans en poëzie.

Mooie dag

Die dag zullen we heel veel jonge mensen aan de slag zien met het werk van Stijn Streuvels. “Het motiveert me om te zien dat jonge gasten straks een voorstelling maken over hem. En zijn werk weten te appreciëren. Zijn boeken zijn uiteraard geschreven in een oude taal, maar zodra je daar over bent, kun kan je zien wat hij heeft betekend en nog betekent voor de Vlaamse literatuur. Het decor van zijn boeken is tijdsgebonden maar de kwaliteit is zo goed dat zijn werk blijft rechtstaan. Ik hoop dus dat we er oprecht een mooie dag van kunnen maken”, besluit coördinator Thomas Jacques.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier