Steven Vermeyen en Dirk Van Severen exposeren in Site 25 van Petja Gekiere uit Ruiselede

Petja Gekiere geeft een forum aan Dirk Van Severen (links) en Steven Vermeyen. © RV
Redactie KW

Onder de titel ‘Faded Stories’ stelt Petja Gekiere in haar Site 25 twee weekends kunstwerken van haar streekgenoten Steven Vermeyen uit Wingene en Dirk Van Severen uit Meulebeke tentoon.

Petja Gekiere, gehuwd met Charles Huysman en mama van drie kinderen, is een kunstfreak, ook professioneel. Ze woont op de hoek van de Smisseweg en de Wingensesteenweg en de 100 jaar oude schuur naast de woning is omgedoopt tot Site 25, een projectruimte voor moderne beeldende kunst, verwijzend naar haar huisnummer. De combinatie – of het contrast – van de originele houten dakconstructie, de warme plankenvloer en de fraai witgeschilderde muren biedt een prachtlocatie voor artistieke beleving.

Kunsteducatie

Petja is kunsthistorica op freelance basis aan het SMAK en het MSK in Gent, doceert kunsteducatie aan de Odisee Hogeschool en is gastdocente aan het RITCS in Brussel. Het is haar grote uitdaging kunstenaars een forum te bieden in een niet-stedelijke context. Ze doet dat jaarlijks en nu is ze aan de vierde editie toe met exposanten vanuit ‘de buurt’, toevallig twee West-Vlamingen dus: Steven Vermeyen en Dirk Van Severen.

“Deze expo, die twee weekends in beslag neemt, kreeg de titel Faded Stories. Te interpreteren als ‘uitgewiste verhalen’. Dat de artiesten twee gouwgenoten zijn, is geen bewuste keuze. Qua bezieling en sfeer passen ze goed samen en inhoudelijk is het een harmonieuze combinatie. En precies dát verklaart mijn keuze”, zegt de initiatiefneemster.

Qua bezieling en sfeer passen ze goed samen en inhoudelijk is het een harmonieuze combinatie – Petja Gekiere

Steven Vermeyen uit Wingene, Sint-Pietersveld, brengt werken die nagenoeg allemaal gelinkt zijn aan de Moorden van Beernem. “Al die mysterieuze verhalen intrigeren me. Het begon met één portret en nu exposeer ik er elf met dat thema. Enerzijds de authentieke foto’s en daarbij telkens de subjectieve benadering, mijn artistieke uiting van de foto. Met bijvoorbeeld de figuur De Zutter, daders, onderzoekers, getuigen… Eigen creaties, schilderwerk, gebaseerd op feiten en historische gegevens.”

Sigmund und sein Freund

Dirk Van Severen uit Meulebeke is van vele markten thuis. Hij is een gepassioneerd verzamelaar en op veel domeinen uiterst creatief. Zo was hij de bezieler van de band Sigmund und sein Freund. “Ik exposeer nu allerlei objecten van uiteenlopend materiaal: collages van foto’s, zoveel objecten die me fascineren. Sinds eind de jaren 70 is kunst mijn grote dada.” Van Dirk wordt wel eens gezegd dat hij de kunstenaar is met een eigen diepzinnige kijk op zoveel. Hij bouwde een aparte wereld op, die chaotisch lijkt bij hem thuis. Een uitgebreide verzameling van prullaria, boeken, kunstwerken, antiek, artikelen: alles wat hem boeit of inspireert.

Vernissage

De vernissage vindt plaats op zaterdag 16 november om 19 uur. De tentoonstelling is open op 17, 23 en 24 november, telkens van 14 tot 18 uur. Meer info via Petja Gekiere op 0474 46 75 75. Kunstlocatie Site 25 is te vinden in de Smisseweg 25 in Ruiselede. Tijdens de expo zijn de kunstwerken te koop.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier