Stedelijke musea heropenen de deuren

De tentoonstelling COMMON GROUND toont werk van fotografen Nele Van Canneyt en Bert Danckaert. © TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Nationale Veiligheidsraad van 13 mei bracht duidelijkheid over de heropstart van de musea. Vanaf dinsdag 19 mei openen BuBox, Texture en Kortrijk 1302 de deuren voor het publiek en dat met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen.

Vanaf 21 mei kan je in de Paardenstallen terecht voor de expo COMMON GROUND, een organisatie van BuBox, het platform voor actuele beeldende kunst in Kortrijk. “Ook hier wordt een aangenaam en veilig bezoek verzekerd. Het is belangrijk dat deze heropstart in veilige én goede banen wordt geleid“, duidt Axel Ronse, schepen van Cultuur.

De fotografietentoonstelling COMMON GROUND, met werk van fotografe Nele Van Canneyt en fotograaf Bert Danckaert, opende eind februari de deuren. De coronacrisis deed deze deur evenwel snel terug dicht én zo viel het doek vroegtijdig over deze expo.

Stedelijke omgeving in beeld

“Dat was bijzonder jammer. Het doet ons dan ook erg veel deugd dat de stad in onderling overleg met ons besliste om de tentoonstelling te verlengen tot en met pinkstermaandag 1 juni”, zeggen Nele een Bert. Ze brengen hetzelfde thema – de stedelijke omgeving – elk op een andere manier in beeld.

Nele Van Canneyt (46) toont vaak passanten of in zichzelf gekeerde figuren. “Ik toon beelden uit de realiteit, bijvoorbeeld een anoniem figuur in een bijna filmische scène. Het zijn personages waarvan we het verhaal niet kennen, maar waarvan we voelen dat het er is”, duidt ze.

Tussen abstractie en document

Bij Bert Danckaert (55) is de menselijke figuur verdwenen. “Mijn beelden balanceren tussen abstractie en document. Ik stel me vragen over culturele identiteit en globalisering van de urbane ruimte“, vertelt hij. In de foto’s van Bert – frontale façades van over de hele wereld – is het zoeken naar schaduwlijnen.

Een bezoek is opnieuw mogelijk vanaf donderdag 21 mei, volgens de gebruikelijke openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur en volgens de richtlijnen die ook in de musea gehanteerd zullen worden. Het aantal bezoekers in de Paardenstallen wordt beperkt tot maximum 25 personen tegelijkertijd en op anderhalve meter afstand.

Ook andere musea

Het onderhoudsteam schenkt extra aandacht aan de sanitaire voorzieningen. Ook Texture, museum over Leie en vlas en museum 1302 openen de deuren. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Ik ben blij dat onze musea en BuBox opnieuw kunnen opengaan. In deze tijden hebben heel wat mensen de waarde van cultuur herontdekt en ik ben ervan overtuigd dat veel bezoekers ernaar uitkijken om weer langs te komen. De geplande maatregelen zorgen ervoor dat dit voor iedereen op een veilige en verantwoorde manier kan verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier