Stedelijke Academie breidt aanbod in Roeselare flink uit

Carl Segaert: "Het nieuwe cultuurdecreet biedt de SASK veel nieuwe kansen." (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Het nieuwe cultuurdecreet zorgt voor heel wat wijzigingen bij het begin van het volgende schooljaar. Richtingen kregen nieuwe namen en het aanbod wordt uitgebreid. “Er liggen veel opportuniteiten klaar”, legt directeur Carl Segaert uit.

“Het was nogal een klus om alles klaar te krijgen tegen 1 september want dan gaat het nieuwe cultuurdecreet in werking.”

“Er zijn heel wat openingen om mooie dingen te doen en vooral de programmatiestop is afgeschaft en daar hadden we zeker nood aan.”

“We kunnen nu veel meer cursussen inrichten en combinatieopties aanbieden. Zo komt er een uitbreiding van het theoretisch aanbod. De cursus Beeldende en Audiovisuele Cultuur heette vroeger kunstgeschiedenis en gaat nu veel dieper in op onder andere het filosoferen over kunst en de richting Videokunst en Animatie is bedoeld voor een zeer breed publiek.”

“We bieden voortaan ook de cursus Recensent aan. Praten en schrijven van opiniestukken over kunst wordt er de hoofdmoot. Nieuw is ook het Projectatelier dat de vroegere Monumentale vervangt. De techniek wordt ondergeschikt aan het project.”

TRAAG TRAJECT

“Ook de oude structuur lagere, middelbare en hogere graad verdwijnt. Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar komen nu in de eerste graad terecht. Die van drie tot en met zes in de tweede. De derde graad is voor leerlingen uit het middelbaar en de vierde graad vervangt de hogere graad. Interessant is ook dat je nu al vanaf zestien in de vierde graad aan de slag kunt.”

“Men kan in sommige ateliers ook kiezen voor een traag traject. Dat is bedoeld voor mensen die geen tijd hebben voor meerdere lesuren per week. Na dit alles kan de cursist nog verder gaan in de specialisatiejaren voor een inhoudelijke of technische verrijking. Het moet meer worden dan zomaar het verlengen van een atelier. We weten dat nogal wat van onze cursisten hier graag voor altijd zouden blijven en er werd hier nogal gebist dat het een lieve lust was. Dat ligt met het nieuwe decreet moeilijker. We willen hen eerder stimuleren om als zelfstandig kunstenaar aan de slag te gaan of om iets totaal nieuws te gaan proberen”, besluit Carl Segaert.

(BCR)

Meer info op www.saskroeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier