Stad wil door Spotify-playlist Oostendse muzikanten meer ondersteunen

Uitgaanscoördinator Rob Lemmens, dj Greg Dela en schepen Bart Plasschaert. © GLO
Gillian Lowyck

Met onder meer de aanmaak van een Spotify-playlist wil het stadsbestuur Oostendse muzikanten meer en beter ondersteunen. Het afgelopen jaar vonden er verschillende inspraakavonden plaats. Daaruit blijkt onder meer dat er nood is aan repetitielokalen.

De dienst cultuur organiseerde in april samen met Poppunt een popraad. Lokale muzikanten en organisatoren konden er hun noden en verzuchtingen bekendmaken. Daaruit kwamen een paar onderwerpen naar voor: de nood aan extra repetitieruimtes en meer ondersteuning door de stad.

Ostend is music

“Met de vraag voor meer repetitieruimtes zijn we bezig”, reageert bevoegd schepen Bart Plasschaert (CD&V). “De vraag naar ondersteuning komen we nu tegemoet met een Spotify-playlist. Het is trouwens de bedoeling dat we met de nieuwe bestuursploeg alles wat muziek betreft wat meer samenbrengen onder één dak. Vroeger zat er een stuk bij de jeugdhuizen, bij cultuur, Duin en Zee…”

Stad Oostende lanceert een playlist op Spotify ‘Ostend is Music’, waarop alle Oostendse muzikanten die dat willen, een plekje kunnen krijgen. “Alle genres zijn welkom, maar er zijn wel een paar voorwaarden. Een jury, bestaande uit Oostendse muzikanten Gregory Delahaye, Arne Speltinckx en Dieter Dubron, beoordeelt de inzendingen. Zo moet er zeker minstens één bandlid in Oostende gedomicilieerd zijn.”

“We zijn de eerste stad die een dergelijke playlist heeft”, zegt de schepen trots. “Hierbij willen we dan ook een warme oproep doen naar alle muzikanten om hun muziek op de playlist te zetten. De bands betalen een eenmalige bijdrage om de muziek online te zetten, maar de auteursrechten blijven uiteraard bij hen.” Tijdens de Nacht van de Musea en de Galerijen in 2020 zullen de muzikanten trouwens extra in de kijker gezet worden met live-optredens op verschillende locaties.

Dj Gregory Delahaye vindt de playlist een ideale manier om als muzikant je netwerk uit te breiden. “Zo kunnen we veel meer als scene naar buiten treden. Als je iedereen mee hebt, zijn er alleen maar voordelen aan samenwerken.” Volgens schepen Bart Plasschaert is het de bedoeling dat de stad de komende jaren de dialoog blijft voeren met de muzikanten.

Een van de Oostendse muzikanten die alvast enthousiast is over het initiatief, is Peter Ponjaert. De zanger van Stone Age Cadillac plaatste de nummers van zijn groep in de playlist. “Het is een ideale manier om wat extra luisteraars te bereiken”, vindt hij. “We hebben nog geen andere cd en het is niet altijd evident om aan optredens te geraken.”

Zaaltje als De Zwerver

Volgens Peter is de nood aan repetitiekoten in de stad hoog. “We zijn toch zeker met dertig groepen, en er komen er altijd maar bij. Wij zitten nu noodgedwongen in Koekelare. Voor oudere muzikanten is het trouwens ook niet evident, want als er nieuwe ruimtes zijn, gaan die meestal naar jongeren. Voor de oudere garde is er minder plaats. En waar Oostende ook nog naar snakt? Dat is een zaaltje zoals De Zwerver. Dat kunnen we hier echt gebruiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier