Stad Onderstroom in Bloemmolens

Op de foto herkennen we v.l.n.r. Patrick Smagghe, Marc Vandenbussche, Justine Denorme, Diederik Vervisch, Bart Demeestere, Peter Defurne, Christophe Soulliaert, Tijl Devriendt, Amos Boer, Chris en Marc Vanblaere. (foto ACK)
Redactie KW

Al 19 jaar wordt Diksmuide en omgeving vergast op een zomer vol cultuur die gratis aangeboden wordt. Een expo, concerten, literatuur, theater, openluchtfilms en culinair genot zorgen voor een heerlijk vakantiegevoel in Diksmuide. 4AD werkt voor de organisatie samen met wisselende partners en organisaties, waaronder vaste waarden De Filmclub en vzw De Bron/Natuurpunt. Marc Vandenbussche staat in voor het literaire, Peter Defurme cureert de tentoonstelling. Bijna alles wordt gratis aangeboden.

Ook dit jaar vindt Stad Onderstroom plaats op een unieke locatie. Dit keer is het de beurt aan het uniek stukje industrieel erfgoed van de Bloemmolens. Dankzij de steun van de eigenaars, Verdium Development, worden de torens twee maand ingepalmd door de expo Onverbloemd, de openluchtfilms, twee nocturnes, een concert, twee literaire hoogtepunten, een gegidste rondleiding en nog meer waarbij het verleden en heden van de Bloemmolens kunnen ontdekt worden. De concerten vinden telkens plaats op maandag om 20.30 uur in 4AD. Op 8 juli is er een optreden van Jaune Toujours. Op 15 juli: Shilpa Ray en Mattiel. Op 22 juli: The Venopian Solitude en Wanthanee. Op 29 juli: Vandal XX en Marooned.

Expo Onverbloemd

De expo Onverbloemd opent op zondag 7 juli en loopt tot en met woensdag 28 augustus in de Bloemmolens en is telkens op zaterdag en zondag te bezoeken van 14 tot 18 uur. Deelnemende kunstenaars zijn Peter Simoen, Saskja Snauwaert, Peter Defune, Christophe Denys, Alexander Bossuyt, Thomas Eggermont, Lies Caeyers, Harlinde De Mol, Dominiek Colpaert, Erien Withouck, Leen Vandierendonck, Sien Godderis en Hans Defer. Op zaterdag 27 juli is er om 20 uur literatuur in de Bloemmolens met ‘De Avond van de Zwangere Zwaluw’. Eva Cox, Dominique De Groen, Hosheng Ossi en Arno Van Vlierberghe zorgen voor een poëtisch woordenbad.

Tijdens Stad Onderstroom kan ook het verleden en heden van de Bloemmolens ontdekt worden

Op zondag 11 augustus is er om 11 uur een eerste editie van de leesclub Lezen Onderstroom waarin Patricia van Peter Terrin wordt besproken. Peter Terrin leest ook nog voor uit eigen werk op zondag 25 augustus om 15 en om 17 uur in De Blankaart. De toegang is gratis maar de plaatsen zijn beperkt waardoor vooraf inschrijven noodzakelijk is. Op zondag 21 juli is er in De Bloemmolens de nocturne Onverbloemd, een rondleiding met curator doorheen de expo en vertoning van de film Isara Songs of the Valley, om 17 uur en om 19 uur. Op zondag 18 augustus opnieuw een rondleiding met de curator langs de expo om 17 en 19 uur. Als het zonnetje van de partij is, worden de films buiten vertoond. Valt echter de regen met bakken naar beneden, dan wordt uitgeweken naar binnen in de Bloemmolens. Op zaterdag 3 augustus om 22 uur aan de Bloemmolens: La Ch’tite Famille, het vervolg op Bienvenu Chez Les Ch’tis met Danny Boon in de hoofdrol.

Op zaterdag 10 augustus om 22 uur op dezelfde plaats: Normandie Nue, in een klein dorp worden de veehouders geteisterd door de crisis als een bekende conceptfotograaf die grote menigten naakt fotografeert voorbijkomt. Op zaterdag 17 augustus wordt een kijkje genomen in het leven van Queen met Freddy Mercury als leadzanger in de film Bohemian Rhapsody. Zaterdag 24 augustus om 22 uur wordt de film Niet Schieten vertoont, over hoe een 9-jarige jongen zijn vader, moeder en zus ziet neergeschoten worden door de Bende Van Nijvel en hoe zijn leven er van dan af uitziet.

Kapitein Zonderstroom

Kapitein Zonderstroom kookt zonder elektriciteit, lokaal, bio en fairtrade een heerlijk menu op zondag 28 juli om 19 uur en op zondag 18 augustus om 19 uur, telkens in De Bloemmolens. Wie mee aan tafel wil gaan, moet zich vooraf inschrijven. Voor de gidsbeurt kan je inschrijven via info@4ad.be, voor Kapitein Zonderstroom via www.4ad.be en voor Île D’Amour via debibliomaan@hotmail.com.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier