Stad Kortrijk en vzw Buda zetten samenwerking in Broelkaai 6 stop

Het statige gebouw op de Broelkaai wordt de uitvalsbasis van het Culturele Hoofdstad-project. (foto KDS)
Olaf Verhaeghe

De sleutels van Broelkaai 6 liggen opnieuw op het stadhuis. Stad Kortrijk en de vzw Buda hebben de onderlinge samenwerking voor het beheer van het voormalige Broelmuseum stopgezet. Broelkaai 6 moet vanaf eind januari de ideale uitvalsbasis worden voor het ambitieuze Culturele Hoofdstad 2030-project.

De Stad Kortrijk en cultuurschepen Axel Ronse (N-VA) mikken hoog. In 2030 moet Kortrijk de culturele hoofdstad van Europa worden. En daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Om verdere stappen te zetten in de kandidatuur, kijkt de stad naar Broelkaai 6 als hoofdkwartier. “Het is onze bedoeling om de site te gebruiken als uitvalsbasis voor het project“, vertelt schepen Ronse. “We willen er vooral mensen en instellingen uit verschillende sectoren samenbrengen. Ik denk aan onderwijs en cultuur, maar ook aan welzijnsorganisaties en economische partners.” De Stad trekt zo’n 2 miljoen euro uit, niet alleen voor studiewerk maar ook voor concrete projecten die een impact hebben op stad en streek.

Schepen van Cultuur Axel Ronse ziet Broelkaai 6 als de ideale uitvalsbasis voor het Culturele Hoofdstad 2030-project.
Schepen van Cultuur Axel Ronse ziet Broelkaai 6 als de ideale uitvalsbasis voor het Culturele Hoofdstad 2030-project.© gf

De plannen van het stadsbestuur betekenen wel dat de samenwerking met vzw Buda, onder leiding van artistiek coördinator Marnix Rummens, stopt. Eind december werd die beslissing overgemaakt aan alle partners. Het beheer van het voormalige Broelmuseum wordt ingekapseld in Cultuurcentrum, waar ook Schouwburg Kortrijk en Muziekcentrum Track toe behoren.

Op zoek naar uitbater

Het pand is ondertussen zo goed als leeg en ook de laatste tekeningen verdwenen deze week van de ramen. Toch zullen de Kortrijkzanen weinig merken van de overgangsperiode, een tijdelijke sluiting was sowieso voorzien. Nog deze maand moet een procedure voor een langetermijnconcessie worden opgestart. “We hopen tegen Sinksen een uitbater te vinden die in principe negen jaar kan blijven“, aldus Schouwburg-directeur Alexander Ververken. Ondertussen zal de stad Broelkaai 6 zelf uitbaten. Bedoeling is om vanaf 28 januari opnieuw open te gaan voor het grote publiek. Of er een nieuwe naam komt voor het geheel is nog niet duidelijk.

Marnix Rummens was artistiek coördinator van vzw Buda.
Marnix Rummens was artistiek coördinator van vzw Buda.© a-JVGK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier