‘Smout, vet, espe en spek’ aan de poten van het varken: kunstwerk biedt uniek decor voor clip

The Blik Dooze Band International nam voor het eerst een videoclip op. En daar speelt het opmerkelijk kunstwerk op de Leieboorden een belangrijke rol in. Op de foto zie je Robrecht Vanhuyse, Rudy Degryse, Erwin Busschaert en Jef Vansteeland. © foto Luc Debuck
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Na meer dan 30 jaar optreden nam The Blik Dooze Band International haar eerste videoclip op. “Ons liedje Het Zwien leende zich echt om aan ‘het zwien’ aan de Leieboorden onze clip op te nemen. Maar we moesten snel zijn, want het kunstwerk verhuist uit Kortrijk”, klinkt het bij de muzikanten.

The Blik Dooze Band International begon meer dan 30 jaar geleden met Erwin Busschaert (65) uit Kortrijk en Robrecht Vanhuyse (66) uit Rumbeke. Later kwamen accordeonist en zanger Jef Vansteeland (59) uit Emelgem en bassist Rudy Degryse (66) uit Koolskamp ook bij The Blik Dooze Band spelen. Erwin zingt, speelt trompet en doet de percussie op een blikn dooze.

“Ik sta in voor keyboard, accordeon en zang”, zegt Robrecht, die bij O’Djavel, een groep met veel Ierse folk speelde, de groep die met het liedje Het Zwien begon. “We namen een groot deel van de liedjes van O’Djavel over maar schreven er ook zelf of pasten teksten van bestaande liedjes aan.” Het Zwien moet geschreven zijn door Michel Vercruysse, een oom van Karel Vercruysse, een van de muzikanten van O’Djavel. Het werd geschreven op de bestaande muziek van Wilhelm Lindeman. “Van de tekst ‘Trink, Trink, Brüderlein Trink’ werd ‘Smout, vet, espe en spek’ gemaakt. De ambiance als we dit liedje zingen is altijd verzekerd.”

https://www.youtube.com/watch?v=0Eall0yD5y0

Een kenmerk van The Blik Dooze Band is dat ze altijd interactie met het publiek hebben. “Het is leuk om te doen, we doen het voor de leute en voor de vriendschap, en natuurlijk ook voor het musiceren. We kennen al onze liedjes uit het hoofd en spelen zonder partituren.”

Ode aan het varken

Het idee voor de videoclip kwam toen Robrecht over het zwijn aan de Leieboorden hoorde. “De ondertitel van ons liedje is ‘Ode aan het varken’, en toevallig is dit ook een gelijkenis met dat kunstwerk. We moesten ons wel haasten want het beeld verhuist binnenkort.” Johan Vandewoestijne werd aangesproken om de opnames te doen. “Het is de eerste keer dat we een clip opnamen”, vertelt Erwin. “Dat is nu gebeurd, maar er moet nu nog gemonteerd worden. We moeten het lied ook nog inzingen in een studio. Het wordt een soort publifilmpje. We hebben een groot repertoire in het Iers, Frans en West-Vlaams maar Het Zwien zingen we toch op elk optreden. Dat liedje is wereldberoemd geworden in West-Vlaanderen en erbuiten, want alle studentenverenigingen in Kortrijk, Gent en Leuven kennen het.”

Ode aan het Varken, het kunstwerk op de Leieboorden.
Ode aan het Varken, het kunstwerk op de Leieboorden.© JVGK

The Blik Dooze Band mocht zelfs al optreden in Bad Godesberg in Duitsland, een zusterstad van Kortrijk. Het stadsbestuur daar had de groep eens bezig gezien tijdens de Week van de Smaak. “We brengen overal sfeer en ambiance en hebben plezier met z’n vier. Dat we ons amuseren is tenslotte het belangrijkste”, besluiten Erwin en Robrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier