Smokin’ Arms opent vanavond Frietrock

Op de foto herkennen we v.l.n.r. Miguel Verschaeve, Thijs Sohier, Niels Compernolle en Simon Breda. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het eerste liedje dat je dit weekend op Frietrock zal horen, wordt ‘Fortunate Son’ van Creedence Clearwater Revival en zal gespeeld worden door de band Smokin’ Arms. De band is de opvolger van Getdone en bestaat uit twee Ieperlingen, een Langemarkenaar en een Moenenaar. Een thuismatch dus. “We zijn volop familie en vrienden aan het optrommelen”, klinkt het.

Vrijdag om 17 uur zullen de eerste decibels van Frietrock weerklinken op de Leet in Ieper en ze zullen komen uit de versterkers van Smokin’ Arms. De groep bestaat nog maar een jaar onder die naam. Gitarist Thijs Sohier (28) uit Ieper, zanger/gitarist Niels Compernolle (28) uit Ieper en drummer Simon Breda (28) uit Moen bestegen eerder al de lokale podia onder de naam Getdone. Met Miguel Verschaeve, uit Langemark en ook bekend als zijn soloproject One Man Blues, hebben ze er wel een nieuwe bassist bij. “We hebben een heel eindje stil gelegen“, vertelt Niels. “Een jaar geleden hebben we de draad weer opgepikt en begonnen we weer wekelijks te repeteren. Nu zijn we weer serieus bezig.”

“We voelen dat we progressie maken. Dat is wel plezant”, zegt Simon. “Qua stijl is er niet zo veel veranderd. We spelen nog veel dezelfde nummers als met Getdone. Het was gewoon eens nodig om een nieuwe start te maken, met een nieuwe naam. Een beetje zoals naar de coiffeur gaan. Het mag eens iets anders zijn.”

We hebben al onze vrienden en familie aangesproken. Het wordt ons grootste optreden ooit

We zijn bezig met nieuwe eigen nummers“, vult Niels aan. “Maar daarmee kunnen we geen optreden volledig vullen, dus spelen we ook covers. Dat gaat van All The Small Things van Blink 182 tot Johny B. Good van Chuck Berry. Heel gevarieerd.”

“Vroeger gingen we meer voor de harde rock, maar nu is er al meer plaats voor blues en zelfs pop”, pikt Thijs in. Simon: “Het belangrijkste is leute maken. En dat het niet te moeilijk is, maar geestig blijft. Als het maar goed klinkt, dat is het belangrijkste.”

20.000 bezoekers

Met Frietrock komen ze wel meteen op een groot podium terecht. Het muziekfestival in het centrum van Ieper verwacht over de twee dagen 20.000 bezoekers. Smokin’ Arms deelt het podium met onder andere Heideroosjes, Fisher Z, Les Negresses Vertes, The Wolf Banes en Goldern Earing. “We hadden een tijdje geleden al eens de kans om op Frietrock te staan, maar toen konden we niet. Blijkbaar waren de organisatoren ons niet vergeten. Ze zijn eens komen luisteren en ze vonden het goed”, vertelt Niels. “Ons vorig optreden was in Hertsberge en duurde bijna twee uur. We hebben al onze oude klassiekers moeten bovenhalen om de twee uur te vullen. Nu krijgen we drie kwartier de tijd, dus het zal een best of worden.”

Met twee Ieperlingen en een Langemarkenaar in de rangen is het voor Smokin’ Arms een thuismatch op de Ieperse Leet. “We hebben allemaal onze nabije vriendenkring en familie aangesproken. Het wordt het grootste optreden dat we ooit gedaan hebben. We hopen dat er toch wat volk staat, al weten we ook dat we ons geen illusies moeten maken. We zijn de eerste die spelen. Er zal geen 10.000 man staan”, zegt Simon.

Achtergronddanseresjes of vuurwerk moet je echter niet verwachten. “We zullen ons gewoon volledig smijten en de muziek laten spreken”, zegt Niels. “Het eerste nummer wordt Fortunate Son van Creedence Clearwater Revival. We spelen dus ook nummers die een breed publiek aanspreken. Niet alleen voor la jeunesse, maar ook voor de oudere garde.”

Repetities in Vlamertinge

Het repetitiekot in de aanloop van Frietrock bevond zich in Vlamertinge in de garage van Niels. “In de winter spelen we veel bij Thijs thuis. Hij heeft een soort studio in zijn garage. Maar daar is het met een elektronische drum. Als we moeten repeteren voor een optreden komen we naar hier waar we met een echt drumstel kunnen oefenen, waar we meer lawaai kunnen maken, kwestie van het gevoel niet kwijt te geraken. In de winter is het wel te fris, maar in de zomer… Hoewel, de dag dat het veertig graden was, repeteerden we ook hier en dat was toch ook zweten.” (lacht)

Even polsen naar de grootste meezinger, kwestie dat de Frietrockers zich kunnen voorbereiden. “Het zijn allemaal meezingers. We kunnen ook niet alles blootgeven hé… Allez, nog eentje: Bad Case of Loving You van Robert Palmer. Qua meezinger kan dat tellen”, knipoogt Niels.

En nu allemaal samen: ‘Doctor, doctor. Give me the news, I’ve got a…!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier