Smeden schenken kunstwerk ‘Connected’ aan Izegemse Sint-Jozefskliniek

Luc Vandecasteele (rechts) met naast hem Marnix Carlier overhandigen in aanwezigheid van Victor Reynders-Frederix (tweede van links) hun kunstwerk aan ziekenhuisdirecteur Bernard Ceriez. © FrAnk
Redactie KW

De Sint-Jozefskliniek draaide de afgelopen weken op volle toeren. Deze namiddag mocht de directie het prachtige smeedwerk ‘Connected’ in ontvangst nemen en dat uit handen van smeden Luc Vandecasteele en Marnix Carlier.

Smeden Luc Vandecasteele uit Sint-Eloois Winkel en Marnix Carlier uit Marke zijn lid van de British Art Blacksmiths Association in het Verenigd Koninkrijk. De heren werkten in het begin van dit jaar aan een project onder de naam ‘Connected’ en zouden hun werk dan afleveren in Engeland. Helaas ging dat niet door, maar het smeedwerk was intussen af.

Omdat de smeden bevriend waren geraakt met voormalig chirurg Victor Reynders-Frederix, besloten ze hem het werk te schenken. Victor stelde echter voor om het werk meteen aan het ziekenhuis te schenken en dat mooie moment kwam er deze middag.

Twee harten

Luc en Marnix maakten twee harten die verweven zijn met elkaar. “We zijn blij dat we ons werk op deze manier toch nog een goede bestemming kunnen geven. We vonden het een mooi gebaar om het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem te steken en onze dankbaarheid te tonen. Deze mensen hebben er toch een lang parcours opzitten en zijn nog steeds dagelijks aan het werk”, vertellen beide smeden.

“We zijn heel trots op onze ambacht en zijn dan ook gelukkig dat het werkje hier een plaats zal krijgen. We werkten al eerder samen in verschillende projecten. Zo zorgden we samen voor het ‘poppy-kunstwerk’ in Langemark.”

Verbonden

Het ziekenhuis is op haar beurt erg tevreden met de gift. Directeur Bernard Ceriez maakte van de gelegenheid gebruik om zijn personeel te prijzen. “We hebben er bijzonder vreemde en drukke tijden opzitten en dus doet deze vorm van erkenning echt deugd. Dat het werk net de titel ‘Verbondenheid’ kreeg, past helemaal in het plaatje.”

We voelden ons de afgelopen weken enorm verbonden. Ons ziekenhuis is helemaal niet het grootste uit de streek, maar het is misschien wel het gezelligste. We voelen ons heel dichtbij onze patiënten. Alle medewerkers en artsen, maar ook de patiënten waren tijdens de afgelopen weken meer dan ooit met elkaar verbonden”, klinkt het.

Ereplaats

Dat de overhandiging net op 19 juni plaatsvindt, is geen toeval. “Normaal gesproken hadden wij op 19 juni ons medewerkersfeest op de agenda staan, maar het coronavirus besliste daar anders over. Dat we nu op deze manier ons personeel een blijk van respect kunnen geven, vinden we een mooi en waardig alternatief”, weet Ann Herman, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis.

Longarts dokter Meirhaeghe was ook op de overhandiging aanwezig. “We zijn eigenlijk best trots op hoe we deze periode zijn doorgekomen. We kregen van onze directie onmiddellijk de nodige beschermkledij en zo bleven alle artsen in het ziekenhuis gezond”, aldus Meirhaeghe. “Deze week mocht de laatste Covid-patiënt ons ziekenhuis verlaten. Daar zijn we heel blij om!”

Het werk Connected krijgt nu een plaats in de inkomhal van het ziekenhuis. “Zo kunnen alle bezoekers en patiënten het werk bewonderen bij aankomst.” (MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier