Sluiting Deweer Gallery valt samen met overlijden Panamarenko

De 'Donnariet' van Panamarenko. © (Foto GVH)
Redactie KW

Zondag sloot Deweer Gallery in Otegem definitief de deuren. Het afscheidsfeest werd overschaduwd door het overlijden van kunstenaar Panamarenko, vriend des huizes.

Deweer Gallery werd 40 jaar terug opgericht door Marc Deweer. Hij was al op jonge leeftijd gepassioneerd door kunst en verzamelde al heel wat kunstwerken waarvan hij de waarde wist in te schatten. Hij probeerde ook op een actieve manier aan kunst te doen door zelf aan het schilderen te gaan, maar kwam al vlug tot het besef dat hij geen groot artiest zou zijn. Wel wisten een aantal kunstenaars hem te overtuigen om een galerie te openen.

Als 34-jarige ondernemer van een tapijtweverij, opende hij een kleine galerie op de zolder van zijn woning, rechtover het bedrijf. Algauw bleek die ruimte te klein en werd een grote hal aan de fabriek gebouwd. Ondertussen is de ganse ruimte ingenomen als kunstgalerij. Bij Deweer Gallery waren heel wat kunstenaars vriend aan huis. We denken dan o.a. aan Panamarenko, Jan Fabre en Koen Vanmechelen om er maar enkele te noemen. Ondertussen waren Marcs zonen, Gerald en Bart ook in de zaak gekomen en kende de galerij een grote bloei. Zo kwam er ook enkele keren koninklijk bezoek over de vloer.

Afscheidsfeestje overschaduwd

Marc Deweer overleed in 2016 en de zonen werkten verder aan de uitbouw van de galerij. “Na 40 jaar zijn de deuren van de kunstgalerij zondag dichtgegaan. We hebben inderdaad besloten om met de galerij te stoppen. We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan, want de eerste gesprekken in die richting werden reeds gevoerd toen mijn vader nog leefde. De kunstenaars die wij in onze collectie hadden, hebben plaats gevonden bij een andere galerijhouder. Mijn broer en ik blijven wel nog actief in de kunstwereld, maar dan eerder op de achtergrond om bepaalde projecten te organiseren en dergelijke”, vertelde Bart Deweer ons.

Zondag was er het afscheidsfeestje, maar dit werd overschaduwd door het nieuws dat kunstenaar Panamarenko op 79-jarige leeftijd overleden was. De kunstenaar was geregeld te gast bij Deweer Art en ook nu stonden er kunstwerken van hem tentoongesteld, zoals de ‘Donnariet’. Panamarenko was altijd bezig met ‘vliegen’. Zijn kunstenaarsnaam is trouwens een samentrekking van ‘Pan American Airlines and Company’. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier