Sint-Michielsgilde uit Beveren bij laureaten Landjuweel

De Koninklijke Sint-Michielsgilde Beveren is een van de laureaten voor het Landjuweel. We zien voorzitter Marc Depla met Mieke Wylin, Renate Leconte, Stijn Minne en regisseur Steven Duyck. © Stefaan Beel
Redactie KW

De Koninklijke Sint-Michielsgilde uit Beveren-Roeselare is voor de tweede keer in zijn bestaan bij de laureaten voor het Landjuweel, het meest prestigieuze en hoogstaande festival voor amateurtoneel in Vlaanderen.

Ze werden genomineerd met hun toneelstuk GRAS van de Nederlandse schrijfster Esther Gerritsen, dat ze in februari vijf keer brachten in het parochiaal centrum in Beveren onder leiding van regisseur Steven Duyck. In de herfstvakantie mogen acteurs Filip Vanderbeke, Renate Laconte, Stijn Minne en Mieke Wylin hun performance dus nog eens herhalen in Brussel.

Extra voorstellingen

“Na weken vol spanning kregen we eindelijk het goede nieuws te horen”, aldus voorzitter Marc Depla. “Het is alvast een hele eer om voor de tweede keer in ons bestaan tot de laureaten van het Landjuweel te horen. In 2012 hebben we het al eens mogen meemaken met ons toenmalig stuk Rust. Een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Samen met het gerenommeerde Rembert Torhout zijn we de enigste vertegenwoordigers van onze provincie. Uiteindelijk zijn uit heel Vlaanderen slechts zeven groepen uitverkoren voor het Landjuweel. Een hele eer dus. Om er ons zo goed mogelijk op voor te bereiden, hernemen we het stuk op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober in het parochiaal centrum in Beveren.”

De tragikomedie GRAS gaat over een gezin dat met de caravan naar Frankrijk gaat om nog eens net als vroeger met zijn allen gezellig samen te zijn. Al snel blijkt dat die doelstelling iets te hoog gegrepen is. Als de dochter haar gezin dan ook nog eens van een afstand gaat bekijken, is het hek van de dam. Door middel van messcherpe analyses halen de personages van Gras elkaar met hun eerlijkheid onderuit. Ze nemen geen enkel blad voor de mond. De camping wordt een broeiplaats van frustratie en listig gekronkel. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier