Sint-Jozef Menen viert Nieuwjaar in Russisch circus

Op zaterdag 12 januari brengt de Volksharmonie Sint Jozef samen met Johan de Boose (Radio 1 en Klara) en het koor Crescendo uit Rollegem 'From Russia With Music'. Op zondag 13 januari verzorgt ze een tweede optreden 'Circus Rudi' samen met Michiel Coine, een Meens circustalent. Op de foto zien we de leden van de Volksharmonie en het koor Crescendo. © WO
Redactie KW

Op zaterdag 12 en zondag 13 januari weerklinken er opnieuw Nieuwjaarsklanken in cultuurcentrum De Steiger. Dan loodst dirigent Astrid Lecluyse haar muzikanten van de Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen door twee weergaloze nieuwjaarsconcerten. De harmonie gaat opnieuw de uitdaging aan om het publiek op twee dagen tijd op twee compleet verschillende totaalspektakels te trakteren.

Vorig jaar mocht het publiek de wondere wereld van de filmmuziek ontdekken en de vloek van Metronomius helpen verbreken. Ook dit jaar heeft de harmonie twee originele en veelbelovende thema’s in petto: Rusland op zaterdag en het circus op zondag.

Tijdens ‘From Russia With Music’ is het Rusland boven op zaterdagavond met naast klassieke meesterwerken van Tchaikovsky, Borodin en Moussorgski ook filmmuziek uit de Bondfilm From Russia With Love en typisch Russische volksmuziek zoals het overbekende Kalinka. De 65 muzikanten kunnen op het podium rekenen op de vocale steun van het Rollegemse amateurkoor Crescendo.

“We brengen een heel gevarieerd programma met mooie parels en veel herkenbare muziek. De wisselwerking met het koor zorgt voor een extra dimensie”, vertelt dirigent Astrid Lecluyse, die nu al voor de negende keer het nieuwjaarsspektakel dirigeert.

100 mensen op podium

“Met 100 muzikanten en koorleden samen op het podium beloven de muzikale uitvoeringen heel indrukwekkend te worden.”

Dirigent van het 35-koppig koor Crescendo is Werner Vandamme, geen onbekende in Menen. Als leraar muzikale opvoeding en esthetica gaf hij nog les in het Sint-Aloysiuscollege en het VTI. “Veel van de muzikanten hebben nog les gehad van mij. En recent trad ons koor nog samen met een combo van de Volksharmonie op in de stadsschouwburg van Kortrijk”, weet Werner.

“Om de teksten van de Russische liederen – in cyrillisch schrift – te ontcijferen en fonetisch aan te leren, hadden we het geluk dat we daarvoor konden rekenen op een van onze eigen koorleden, soprane Svetlana Litvinska, die uit het Letse Riga afkomstig is”, aldus de koordirigent. De presentatie van het avondje Rusland is in handen van Johan de Boose, doctor in de slavistiek, Ruslandkenner bij uitstek en voormalig presentator van Radio 1 en Klara.

Op zondagnamiddag om 14.30 uur is het cultuurcentrum volledig in de ban van het circus met de interactieve familievoorstelling ‘Circus Rudi’.

Artiesten zoeken

Circusdirecteur Rudi, alias Michael Coine uit Menen – bekend van de straattheatervoorstelling ‘Shit happens’ -, komt langs met fantastische jongleurs, acrobaten, levende kanonballen en touwdanseressen. Als de artiesten op tijd komen tenminste…

De kinderen in de zaal mogen Rudi helpen tijdens zijn avontuurlijke zoektocht naar de artiesten, terwijl de harmonie de acts begeleidt met typische circusmuziek zoals Circus Renz, Entrée des gladiateurs

“We brengen concertainment voor het hele gezin, waarbij we de kinderen op een speelse en interactieve manier kennis laten maken met de harmonie en tegelijk een stukje cultuur meegeven. Zo kunnen kinderen zelf ontdekken dat muziek niet saai, maar net heel prettig kan zijn om met z’n allen te beleven”, besluit voorzitter Dominiek Allaert.

Kaarten voor ‘From Russia With Music’ op zaterdag 12 januari om 20 uur kosten 12 euro, kaarten voor ‘Circus Rudi’ op zondag 13 januari om 14.30 uur kosten 10 euro (2 euro spaarkorting Gezinsbond). Reserveren is wenselijk.

Meer info op www.volksharmoniemenen.be of op de Facebookpagina van de harmonie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier