Sep Verboom mag zich Designer van het Jaar 2020 noemen

Ontwerper Sep Verboom. © Aaron Lapeirre
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Voor de 15e keer op rij koos de Biënnale Interieur samen met de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend een designer van het jaar. Die eer valt dit jaar te beurt aan de jonge ontwerper Sep Verboom (29).

In dit onconventionele jaar koos de jury voor een ontwerper met zin voor sociale verantwoordelijkheid en duurzame ontwikkeling: een ontwerper die niet meteen aansluit bij het stereotiepe beeld van de designer. Niet het eindresultaat bepaalt zijn werk, wel de context: “Enkel rekening houden met de looks of verkoopbaarheid van een ontwerp is niet meer van deze tijd”, aldus de jonge Gentenaar. “Wat ik ontwerp komt voort uit een vraagstuk of een bepaalde noodzakelijkheid. Op vlak van duurzaam ontwerpen hebben we nog een lange weg te gaan. Daar wil ik een alternatieve aanpak voor aanbieden.” Sep Verboom krijgt naar aanleiding van zijn prijs een tentoonstelling in het Interieurhuis in Kortrijk. Deze tentoonstelling kadert in WONDER, het creativiteitsfestival van de stad Kortrijk.

De kunstenaar verzamelt houtafval, rotanstokjes, oud meubilair, ventilatoren en meer en recycleert die in combinatie met traditionele weeftechnieken in Cebu in de Filippijnen. Te zien in het Interieurhuis.
De kunstenaar verzamelt houtafval, rotanstokjes, oud meubilair, ventilatoren en meer en recycleert die in combinatie met traditionele weeftechnieken in Cebu in de Filippijnen. Te zien in het Interieurhuis.© Els Deleu

Verboom is blij met de bekroning van zijn werk: “De prijs Designer van het Jaar moedigt me aan om verder te gaan met mijn manier van werken. Tegelijkertijd geeft deze ook een mooi signaal: design is veel diverser dan vaak gedacht. Het doet me veel plezier dat deze vernieuwende aanpak erkend wordt. Het idee van ‘de ontwerper als vormgever’ wordt opengetrokken naar het ontwerpen van een proces, en toont de diversiteit binnen de designwereld aan.”

Eigen label

Sep Verboom studeerde in 2012 af als Industrieel Ontwerper aan Howest in Kortrijk, en voegde daar een postgraduaat Duurzame Ontwikkeling aan Vives aan toe. Vijf jaar geleden richtte hij zijn eigen label Livable® op. Onder die naam onderneemt hij uiteenlopende projecten waarbij hij dankzij uitgebreid onderzoek tot nieuwe oplossingen komt. Dit gebeurt vaak in samenwerking met zowel overheden en organisaties als met curators en partners uit de industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier