Schrijfster Tine Mortier en familie verlaten België: “Nieuw leven in Costa Rica”

© GBA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Schrijfster Tine Mortier en haar gezin ruilen deze zomer Avelgem in voor een nieuw leven in Costa Rica. Gelukkig lukt schrijven overal. “We zullen veel moeten achterlaten, maar krijgen er vast mooie dingen voor in de plaats”, zegt Tine.

Tweeëntwintig jaar geleden vertrok de afgestudeerde Tine Mortier voor een lange vakantie richting Latijns-Amerika. In Ecuador liep ze haar man René Flores tegen het lijf, met wie ze samen drie kinderen heeft: Inti (21), Nando (19) en Loria (15). Nog tot deze zomer woont het gezin aan de oevers van de oude Scheldearm.

Daarna verkassen Tine, René en dochter Loria naar een klein stadje in Costa Rica, ook aan het water, weliswaar dat van de Caraïbische Zee. “Costa Rica is een van de mooiste landen van Latijns-Amerika“, vertelt Tine. “Dat is een van de redenen waarom we naar ginder trekken. Bovendien zijn, in tegenstelling tot de andere landen, het toerisme en de infrastructuur er goed uitgebouwd. Het is ook een veilige regio om te reizen.”

Opvangcentrum dieren

Het plan om ooit richting warmere oorden te trekken, sluimerde al jaren in de hoofden van Tine en haar gezinsleden. “Natuurlijk voelt René zich nog altijd heel erg verbonden met Latijns-Amerika. Ons nieuwe thuisland is dan wel niet Ecuador geworden, maar we komen toch in de buurt.” Vorige zomer nam het koppel de kinderen mee naar Costa Rica om samen te zien en te voelen of het een goed plan was.

“We wilden allemaal verhuizen. Toch blijven onze oudste zonen Inti en Nando in België voor hun studies, al kunnen ze niet wachten om de zomers bij ons door te brengen. Loria, die straks naar de laatste graad van het middelbaar onderwijs moet, zal in Costa Rica les volgen. Hoe we dat precies zullen doen, moeten we nog bekijken. Ze heeft alleszins haar oog al laten vallen op een opvangcentrum voor dieren in de buurt, waar ze graag een handje wil toesteken.”

Aan het conservatorium van Kortrijk is Tine aan de slag als docente woord. “Het lesgeven zal ik zeker missen en waarschijnlijk ook mijn bezoekjes aan de bibliotheek en het theater. Ik heb nog geen idee wat het cultuuraanbod daar zal inhouden. Gelukkig ben ik voor chocolade en koffie aan het goede adres. Waar ik op dit moment extra stil bij sta zijn mooie winterdagen. Boven alles zal ik mijn familie en vrienden missen, maar ik verwacht regelmatig bezoek.”

Veel spinnen

De drie honden zullen Tine en haar gezin niet meenemen. “Dat is best moeilijk, maar we kunnen niet anders dan hen te laten adopteren. Voor alles wat we hier achterlaten, krijgen we vast veel mooie dingen in de plaats. Ik denk maar een prachtige zonsondergang, terwijl er in de boom boven je een luiaard hangt.”

In Pierto Viejo, een havenstadje op een uur rijden van Limón, bekend van de internationale haven, wacht hun nieuwe thuis. “We hebben plannen om iets in de toeristische branche te doen. Natuurlijk blijf ik schrijven. Net deze zomer komt er bij Uitgeverij De Eenhoorn een prentenboek uit met illustraties van Yoeri Slegers, het is het eerste in een reeks over Costa Rica. Het gaat over een luiaard, die dieren zitten daar gewoon in de tuin net als brulapen, toekans en enorm veel spinnen, wat dan weer iets minder gezellig is”, lacht Tine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier