Schouwburg Kortrijk opent balzaal en presenteert een uniek podiumprogramma

© JVGK
Redactie KW

Schouwburg Kortrijk opent opnieuw de deuren. Verrassend genoeg is de inspiratie daarvoor nauw verbonden met het verleden: in november 2020 bestaat de Schouwburg namelijk 100 jaar. “Daarom bouwden we onze iconische balzaal uit 1920 opnieuw op”, aldus directeur Alexander Ververken.

De Stadsschouwburg Kortrijk opende de deuren op 27 november 1920. Het was niet alleen een plaats voor toneel, muziek en ballet, het was ook een feest- en danszaal of tentoonstellingsruimte.

“Het moet gezegd: onze verjaardag valt in een onvergetelijk jaar. Net als alle andere cultuurinstellingen sloten we half maart onze deuren omwille van de gezondheidscrisis. Onze geschiedenis leert dat Schouwburg Kortrijk steeds recht krabbelt. Ook nu, want we kijken vooruit”, zegt directeur Alexander Ververken. “Met veel goesting en drive maakt het Schouwburgteam cultuur mogelijk. Daarom bouwden we onze iconische balzaal opnieuw op. Zoals vroeger. Met een ingenieus liftsysteem kon het hellend vlak van de parterre horizontaal gebracht worden tot de hoogte van het podium. Door alle vaste zitjes weg te doen, creëerde men een grote ruimte.” Het team van Schouwburg Kortrijk heeft dit nu opnieuw gedaan.

Veilig en comfortabel

“Het idee dit te doen werd aanvankelijk weggelachen, maar we hebben het toch gedaan. De 470 zetels van het parterre werden weggehaald. We moesten ook rekening houden met zetelverlichting en elektriciteit. De nieuwe vloer werd zwart gelakt. We lieten een vast podium maken van drie meter diep. In de gewonnen ruimte van de zaal kunnen we tot 150 mensen zetten aan een tafeltje. Er zijn veel mogelijkheden”, vertelt Hans Rouquart. “We gaan voor elke voorstelling bekijken welke setting we kunnen gebruiken. Het is de bedoeling dat het aangenaam en gezellig wordt, met behoud van de veiligheid: dus coronaproof“, pikt directeur Ververken in. “Zo kunnen we de toeschouwers flexibel, veilig en comfortabel laten plaatsnemen in bubbels. Op de parterre kunnen we op die manier 150 man zetten en boven zo’n 100. Aan tafeltjes, met een lampje op, elk zijn eigen bubbel. De bedoeling is beleving creëren.”

Voorlopig verschijnt er geen brochure. “Dit najaar wordt er een maandelijkse update gegeven van het cultuuraanbod. De ticketverkoop voor de voorstellingen start de vrijdag die volgt op de aankondiging: dus op 28 augustus”, zegt woordvoerder Dries Van Robaeys. Schouwburg Kortrijk pakt onder meer uit met voorstellingen die in het voorjaar sneuvelden. Ook een burlesque avond in cabaretstijl, een Bel Pop Quiz en een levensgroot theaterspel voor volwassenen. “Drie dingen die we nog nooit deden. We hebben ervoor gekozen om uniek te zijn“, aldus de directeur.” Meer info kan je vinden op de website van Schouwburg Kortrijk. (PVH)

Schouwburg Kortrijk opent balzaal en presenteert een uniek podiumprogramma
© JVGK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier