Schepenen Oostende samen in bed voor cultuurprogramma

Tom Vandenabeele

In Oostende zijn de schepenen Vanessa Vens, Bart Plasschaert en Krista Claeys samen in bed gekropen om het cultureel winterprogramma van de stad aan te kondigen.

Voor het slapen gaan, lazen ze hun favoriete passages uit hun lievelingsgedicht voor. De toon was meteen gezet voor een Oostendse winter vol literatuur, poëzie, muziek en beeldende kunst.

Liefde tussen de Lijnen en ander lekkers

De schepenen kondigen meteen Gedichtendag aan. Op donderdag 28 januari kunnen de bezoekers van Bibliotheek Kris Lambert smullen van een broodje poëzie. Dit jaar is de uit Tielt afkomstige dichteres Sylvie Marie te gast. Ze leest voor uit eigen werk. Op 13 februari is er dan weer De Nacht van de Musea en Galerijen. Die nacht zetten Oostendse galeries en musea de deuren open voor een ontmoeting van literatuur, muziek en beeldende kunsten. De leerlingen van het conservatorium zorgen voor een concert en voor woordkunst. Net als vorig jaar vormen verlichte harten opnieuw een rode draad langs het parcours. De musea en galerijen kunnen vanaf 18 uur gratis worden bezocht.

Datzelfde weekend vindt ook Liefde tussen de Lijnen plaats. De dienst Cultuur, Kunstencentrum Vrijstaat De Werf en Last Post vzw werkten een literair-muzikaal parcours uit. Met literatuur, poëzie, dans, muziek en beelden kunsten samen wordt er een ode gebracht aan de liefde. Liefde tussen de Lijnen begint al op vrijdag 12 februari. Dan is er in Kunstencentrum Vrijstaat Let Love Rule. Dit minifestival dat voor de vijfde keer plaats vindt, staat in het teken van de liefde.

De volgende dag zijn er 3 riante programma’s. Zo leest Bob De Moor voor uit brieven van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabral. How Town is ook van de partij. Het internationaal ensemble was laureaat Jong Muziek op Theater aan Zee in 2014.

Schepen Vanessa Vens, schepen Bart Plasschaert en schepen Krista Claeys lezen voor.
Schepen Vanessa Vens, schepen Bart Plasschaert en schepen Krista Claeys lezen voor.© TVDA

Diezelfde zaterdag 13 februari dansen Laura Neyskens en Tom Decuyper een duet dat Indische dans mixt met hedendaagse dans. Muzikant, singer-songwriter en filosoof Edwin Vanvinckenroye zorgt voor een eigenzinnige en toegankelijke performance. Chiel Van Berkel schreef voor Liefde tussen de Lijnen een tekst die knalt en spettert.

In een derde programma slaan Johan Hoogewijs en Hans Op de Back de handen in elkaar om een voorstelling te maken over de nacht waarbij livemuziek en videobeelden tot één groot zintuiglijk gebeuren versmelten. De acteurs Marieke Dilles en Karel Tuytschaever brengen samen een voorstelling.

Wannes Cappelle, Bart Stouten en Vlinders

Naast die 3 riante programma’s zijn er ook 3 intieme programma’s met respectievelijk creatieve duizendpoot Tom Van De Voorde, zanger, muzikant, acteur en auteur Wannes Cappelle; cineaste Anouk Fortunier, curator, dramaturg en schrijver Hendrik J.J. Tratsaert en baskunstenaar Joris Vanvinckenroye en schrijfster An De Gruyter en dichter, schrijver en radiostem Bart Stouten. Tijdens Liefde tussen de Lijnen vertelt Bart Stouten het liefdesverhaal uit zijn recentste boek ‘Bidden om verboden vruchten’, een verhaal waarin de Oude Molenstraat in Oostende een glansrol krijgt.

Er is ook een kinderprogramma: ‘Vlinders’ is een poëtische vertelling uit het oude China over de oneindige kracht van liefde en vrijheid.

Op zondagmorgen 14 februari is er een gevarieerd programma met literatuur, muziek en boeiende gesprekken over de liefde, met P.F. Thomése, professor dr. Peter Rober, Elly Aerden, Chokri Ben Chikha, Sioen en gastvrouw Anna Luyten.

(TVDA)