Schepen van Cultuur Nico Blontrock leest voor ‘up zin Brugsch’ tijdens Jeugdboekenfeest

Redactie KW

Van 1 tot 31 maart 2019 wordt voor de 48ste keer de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen georganiseerd. Iedereen Leest is organisator van de Jeugdboekenmaand. In 2019 is het thema: vriendschap.

De Brugse Openbare Bibliotheek heeft daartoe zowel in hoofdbibliotheek “Biekorf” als in haar 12 filialen een aantal leesbevorderende projecten voor de Brugse basisscholen voorbereid. Daarnaast wil de Openbare Bibliotheek een groots familiefeest organiseren op zondag 17 maart. Doorheen de binnenstad van Brugge tekenen ze een parcours uit dat kinderen en volwassenen laat proeven van voorleesmomenten, diverse workshops, theatervoorstellingen en animatie-acts.

Eén onderdeel van de activiteiten op het Jeugdboekenfeest 2019 zijn de meertalige ‘Tussen d’oortjes’-voorleesuurtjes voor 4- tot 8-jarigen. Bij meertalig voorlezen wordt eenzelfde verhaal twee keer voorgelezen: een keer in het Nederlands en een keer in een andere taal, telkens door native speakers. Daarna gaan de kinderen spelenderwijs aan de slag met het verhaal en de gebruikte talen. Op het Jeugdboekenfeest wordt het prentenboek Rikki (van Guido van Genechten) verteld in het Arabisch, Chinees, Roemeens én… in het Brugs.

“Het is een publiek geheim dat Brugge en zijn dialect me nauw aan het hart liggen, ik zal de allerjongsten dan ook met veel plezier laten kennismaken met het Brugs“, zegt schepen Nico Blontrock. “Lezen en voorlezen stimuleren de taalontwikkeling, concentratie en creativiteit. Een initiatief als dit Jeugdboekenfeest krijgt dan ook mijn volledige steun. Met de meertalige ‘Tussen d’oortjes’ bereikt men bovendien kinderen voor wie cultuurparticipatie geen evidentie is.”

Het Jeugdboekenfeest vindt plaats op zondag 17 maart. Wie schepen Blontrock wil komen beluisteren, kan van 16.00u tot 16.45u in de Biekorfbibliotheek (eerste verdieping) terecht. De andere voorleesmomenten zijn om 10u30-11u15 (Roemeens), 11u30-12u15 (Arabisch) en 14u30-15u15 (Chinees). Meer info vind je op https://www.brugge.be/jeugdboekenfeest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier