Savas verzamelt oude bandopnemers en radio’s

Savas Palles is best wel trots op zijn collectie oude bandopnemers. De meesten staan gewoon in zijn living. (Foto JRO)
Redactie KW

Savas Palles heeft heel wat oude bandopnemers en radio’s in zijn bezit. Alle toestellen samen hebben een totale waarde van ongeveer 30.000 euro. “De passie voor muziek heeft er altijd al ingezeten.”

Savas (43) was altijd al gepassioneerd door muziek. Als jonge gast van veertien jaar speelde hij accordeon en orgel in de Fiacre op de hoek van de Langestraat en de Herstraat. Later was hij actief als deejay in het alom bekende Triton. Daarnaast verzorgde hij als dj verschillende evenementen en optredens.

“De passie voor muziek heeft er altijd al ingezeten”, vertelt Savas. “Maar de passie voor oude radiotoestellen en bandopnemers begon zo’n 15 jaar geleden. Dan kocht ik mijn eerste bandopnemer. Daarna begon ik er zelf aan te werken. Alle bandopnemers die ik heb gekocht moesten een revisie krijgen en zijn in de jaren zeventig en tachtig vervaardigd. Ik haal ze helemaal uit elkaar en poets ze helemaal op.”

21 bandopnemers

“Er is wel wat werk aan de winkel, maar eigenlijk is het een hobby die een beetje uit de hand gelopen is”, gaat Savas verder.

“Ondertussen heb ik zo’n 21 bandopnemers staan. Sommigen zijn al 1.500 euro waard. Iedereen had vroeger wel zo’n bandopnemer staan. De werking komt een beetje overeen met de werking van een cassettedek.”

“Je neemt op zoals je op een cassette zou opnemen. Alleen zijn de banden dan iets groter.” (lacht)

Savas laat ons een stukje horen van muziek die hij zelf opnam. “Alle toestellen die hier staan werken ook. Ze zijn allemaal in orde gezet door mezelf. Sommige stukken heb ik moeten vernieuwen, andere stukken kon ik zelf herstellen. Iemand anders zou ik er nooit aan laten prutsen want je weet nooit hoe je je toestel terug krijgt. Daardoor heb ik het ook zelf allemaal geleerd. Het heeft me veel opzoekwerk gekost, maar ik ben blij dat ik er nu zelf aan kan werken.”

“Weet je dat je de banden nu nog altijd kan kopen? Vooral in Nederland maar die zijn ontzettend duur. Er worden prijzen gevraagd tot 60 euro voor een band.”, vertrouwt Savas ons nog toe.

Een vleugje nostalgie

Een van zijn bandopnemers staat in zijn café Pallietertje op de Konterdam die hij al enkele jaren uitbaat.

“Elk weekend speel ik nog muziek af van de bandopnemer”, gaat Savas verder. Mensen houden nog steeds van dat stukje nostalgie.” Naast de bandopnemers heeft hij ook nog enkele oude grammofoons staan, eentje dateert van 1924. Ondertussen heb ik ook al enkele oude radiotoestellen in mijn bezit, die allemaal nog werken”, vertelt Savas terwijl hij zijn collectie toont. “De oudste die ik heb dateert van 1950. Alles werkt nog hé. Het heeft me soms bloed, zweet en tranen gekost, maar alle toestellen werken en speel ik nu en dan eens af. Het is niet de bedoeling dat ik ooit iets van de hand doe. Integendeel, ik zou liever kunnen verhuizen zodat ik mijn collectie nog kan uitbreiden. Als ik een totaalprijs zou moeten plakken op de waarde van alle toestellen samen, dan denk ik dat ik toch al ruim boven de 30.000 euro zit. Ik ben dan ook best wel trots op mijn collectie”, besluit Savas. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier