Saïn Vantomme, hoofdrol in ‘November 89’: “Supertof om met grote madammen samen te werken”

Saïn Vantomme treedt binnenkort op in de musical November 89 waar ze een hoofdrol vertolkt. © WO
Redactie KW

Binnen een kleine vijf maanden gaat in het Zuiderpershuis in Antwerpen de musical ‘November 89’ in première. Exact 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur werpt deze spraakmakende productie een unieke blik op het leven achter de Muur. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor de Menense Saïn Vantomme.

Door Carlos Berghman

Het mag dan wel 30 jaar geleden zijn dat de Berlijnse Muur viel, toch is het thema actueler dan ooit. November 89 is een verhaal over alle muren die al gebouwd zijn en nog gebouwd zullen worden. Denk maar aan de Israëlische scheidingsmuur met Palestina, de antimigrantenmuur tussen Hongarije en Servië of het controversiële miljardenproject dat Donald Trump wil realiseren op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Het verhaal van de musical begint in 1989 bij de val van de Berlijnse Muur. Via flashbacks keren we terug naar 1961 toen de Muur, die West- en Oost-Berlijn decennialang van elkaar zou scheiden, gebouwd werd.

Verzetsleider

Hoewel de première pas voor zaterdag 9 november is, zag productiehuis The Singing Factory al meer dan 2.000 tickets voor haar musical de deur uitvliegen. Daarin is voor Saïn Vantomme (26) een hoofdrol weggelegd als verzetsleider Hélène. Samen met Maaike Boerdam, Sébastien Desmet en 44 jongeren van het jongerenkoor Youforia zal ze in totaal 16 keer op de planken staan in het Zuiderpershuis.

“De voormalige energiecentrale met haar industriële look en haar bakstenen muren past als theaterlocatie heel hard in het verhaal over de Muur”, weet Saïn.November 89 is een compleet nieuwe musicalcreatie van Sam Verhoeven en Wanne Synnave. De regie is in handen van Anne Mie Gils, de ‘leading lady’ van de Vlaamse musical. “Ik vind het supertof om met haar samen te werken. Ze is een grote musicalmadam van wie ik veel kan opsteken. Maaike Boerdam kent het grote publiek vooral als Betsy uit de kindertelevisieserie Big en Betsy. Maar bovenal is ze iemand die reeds de grootste musicalrollen in Nederland en Duitsland mocht vertolken”, aldus Saïn.

Jarretelles

De rijzende musicalster kreeg de musicalmicrobe te pakken toen ze 14 jaar oud was. “Ik volgde zang-, dans- en vioolles aan de muziekacademie in Menen. Op mijn 14de schreef ik me in voor een musicalstage van Studio 100. Ik vond dat zó tof dat ik meteen besloot om ook toneellessen te volgen in de muziekacademie.”

Voor haar derde graad van het middelbaar trok Saïn naar Gent, waar ze Woordkunst-Drama volgde aan het Secundair Kunstinstituut. Na een voorbereidend jaar musical aan de Kunsthumaniora Brussel en na een ommetje naar de privéschool Dutch Academy of Performing Arts in Den Haag volgde ze vier jaar musical aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Ze deed stage in de sprookjesmusical Rapunzel en Songs for the Fallen, waar ze zelfs een alternate hoofdrol (een acteur die alleen te zien is wanneer de eerste acteur uitvalt. Alternates spelen minimaal één keer per week als de eerste acteur een dag(deel) vrij heeft,red.) toebedeeld kreeg. “Toen ik twee jaar geleden afstudeerde, had ik het geluk dat ik onmiddellijk kon beginnen in de rock ‘n rollmusical The Rocky Horror Show in een regie van Stany Crets. Op hoge hakken en met jarretelles aan mocht ik mijn benen in de lucht zwieren. Begin dit jaar kreeg ik een mooie rol in de rockmusical Next to Normal. De productie behandelde een serieus onderwerp over een bipolaire moeder, dus was het ditmaal zonder glitter en grease en zonder uitbundig dansen.”

Helmut Lotti

Ondanks haar prille carrière is Saïn nu al een veelzijdige en drukbezette artieste, die zich niet enkel beperkt tot het wereldje van de musicals. De voorbije twee jaar zong ze backing vocals voor Helmut Lotti tijdens zijn internationale ‘Comeback Tour’ en binnenkort doet ze dat ook weer voor zijn jubileumtournee ’30 jaar Helmut Lotti in Concert’.

Ik vind het fantastisch om live te mogen zingen met een symfonisch orkest in grote zalen overal in Europa. Ik maak ook deel uit van het Studio 100-koor, in de Ketnetserie Campus 12 ben ik een van de koorleden en ik sprak ook een stemmetje in voor de Vlaamse versie van de animatiefilm The Incredibles 2.”

“Daarnaast geef ik musicallessen aan volwassenen in de academie van Lier en dansles aan de kleintjes in de dansschool van Studio 100. Het lesgeven biedt me extra werkzekerheid. Bovendien vind ik al die variatie heel tof in combinatie met het spelen in musicals.” Saïn woont nu sinds twee jaar in Antwerpen, dichtbij de belangrijke productiehuizen. Maar ze keert nog graag terug naar haar West-Vlaamse roots.

Keerekeeweere

“Zo mocht ik in oktober nog meezingen in het totaalspektakel Keerekeeweere in de geschiedenis van Wervik, ik vond het heel fijn om eens iets in eigen streek te kunnen doen. En natuurlijk kom ik regelmatig naar Menen om mijn ouders te bezoeken of om eens af te spreken met onze vroegere Aspi-bende van de Chiro“, besluit ze.

Voor tickets en info over de musical ‘November 89’ kan je terecht op www.singingfactory.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier