Rusthuis omgetoverd tot Street Art Museum

Wouter en Mendell in de kamer die ze samen bewerkt hebben. De muur geeft een mooie weerspiegeling van hun ideeën.
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Street Art is een opkomend fenomeen in stadsgebieden en daar speelt Kortrijk graag op in. Samen met Artkor, JC Tranzit en vzw De Straote kregen een twintigtal graffiti- en andere beeldende kunstenaars afgelopen maanden de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan in een wel heel bijzondere setting. Als canvas werd gekozen voor het voormalig Sint Vincentius-rusthuis dat al langer dienst doet voor creatieve exploten.

Een deel van de eerste verdieping werd omgetoverd tot een ware kunstgalerij waarin authentieke elementen gecombineerd werden met moderne Street Art. Benieuwd of jij hier zou willen overnachten … Het gehele concept werd goed doordacht want in de wandelgang worden linken gelegd met artiesten doorheen de provincie en de bakermat van de Belgische graffitiscene. Bert van JC Tranzit had niets anders dan lof over het concept “Het is een super initiatief om jonge mensen een kans te geven. In het begin waren er slechts enkelen maar dat is snel uitgegroeid. Er kon samengewerkt worden met Los Flamos en er was een prachtige kruisbestuiving tussen beginners en gevorderden“.

Ook Siebrand van vzw De Straote schaarde zich sinds het begin achter het project. Zijn woorden en motivatie waren een kracht om het project mee te doen slagen. “We willen verder bouwen op Street Art en het echt bekend maken in de omgeving. We brengen ook op het einde van de rit een boekje uit voor de artiesten zodat dit kan gebruikt worden in hun portfolio. Ik wil ook iedereen bedanken zoals de artiesten die een deel financierden, de projecttoelage van JC Tranzit en de samenwerking met SOK voor het gebouw. Zonder hen zouden we hier vandaag niet staan” besluit hij.

Ook de gang werd volledig onder handen genomen.
Ook de gang werd volledig onder handen genomen.

In de kamers herkennen we de gedachtegang die speelt bij de artiesten en het mysterie dat errond hangt. Het doet ons denken aan de Metelkova-wijk in Slovenië waar de artiesten hun creativiteit de vrije loop laten gaan op straat. We raden dan ook iedereen aan om zeker eens langs te gaan bij het oud rusthuis en een gesprek aan te knopen met de kunstenaars om de beleving nog intenser te maken. Ook de schepen van Cultuur viel als een blok voor het geheel “Er is geen leuker contract mogelijk dan dit. Een lokaal gebouw waarin Street Art verwerkt werd. We moeten de stad van de Street Art worden en daar elke dag aan werken. Het is een vorm van cultuur om mensen tot ontplooiing te brengen” besluit Axel Ronse. Ondertussen is er ook een buddyproject gestart in Kortrijk waarbij men de leegstand wil beperken door bepaalde ruimtes vrij te geven aan kunstenaars zodat er een tijdelijk atelier kan komen. Een verhaal dat beslist nog vervolgd zal worden.

De tekening werd gemaakt in 3D waardoor je echt een wauw effect krijgt bij het betreden en sluiten van de deur.
De tekening werd gemaakt in 3D waardoor je echt een wauw effect krijgt bij het betreden en sluiten van de deur.

Wie een bezoek wil brengen, kan dat doen bij De Straote, Groeningestraat 2A, 8500 Kortrijk. Het museum is elke weekend gratis te bezichtigen van 17-20u op vrijdag en tussen 14-19u op zaterdag en zondag. Bezoeken doorheen de week kunnen aangevraagd worden en eventueel gecombineerd worden met het bredere aanbod in de Hip Hop Academie.

Wie goed kijkt herkent nog de oude kamers van het rusthuis. De ramen, verwarming, toiletten, ... bijna alles is gebleven maar werd onder handen genomen door de artiesten.
Wie goed kijkt herkent nog de oude kamers van het rusthuis. De ramen, verwarming, toiletten, … bijna alles is gebleven maar werd onder handen genomen door de artiesten.

https://www.youtube.com/watch?v=KWVHvZo-9q0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier