Russische Pussy Riot te gast in muziekclub 4AD in Diksmuide

Pussy Riot is donderdag te gast in muziekclub 4AD in Diksmuide. © foto KLD
Redactie KW

Begin 2012 concerteerde Pussy Riot in een kerk in Moskou. De drie dames protesteerden met snedige punkrock tegen hun herkozen president Poetin. Na veertig seconden werden ze weggejaagd en veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Donderdag treden ze op in muziekclub 4AD, een Belgische primeur.

Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova en Jekaterina Samoetsevitsje werden door hun protestactie wereldberoemd. Het collectief strijdt de dag van vandaag op een niet-gewelddadige manier voor vrije meningsuiting, rechten voor vrouwen en de LGBTQ+-gemeenschap. Hun radicale koers is echter niet gewijzigd. Gehuld in kleurrijke outfits en gewapend met luide stem en een sterke artistieke boodschap, weten de dames steevast een onvergetelijke performance neer te zetten.

Anarchistisch liveconcert

Vrienden van de overheid, politie en inlichtingendienst zullen ze nooit worden. Hoewel Maria Aljochina een uitreisverbod heeft, toert Pussy Riot dit najaar door Europa en brengt het trio voor de allereerste keer een eenmalig concert in ons land. De voorstelling is volgens Maria een luide versie van Riot Days: een onthullend verslag over haar arrestatie, haar proces en vooral haar tijd in de gevangenis.

Het wordt een eigenwijze mix van beeld, taal, performance, theater en een anarchistisch liveconcert. Het project werd geproduced door Alexander Cheparukhin en geregisseerd door Yury Muravitsky, een van de grootste Russische theaterregisseurs van het moment. Een concert waarbij inhoud, taal en woord primeren. Russisch gesproken, Engelstalige vertaling wordt geprojecteerd. Het Belgische vrouwencollectief Girls go BOOM zet de toon in het voorprogramma.

Donderdag 28 november vanaf 20 uur in Muziekclub 4AD. Het concert is reeds uitverkocht.

(KLD/ foto KLD)

https://www.youtube.com/watch?v=grEBLskpDWQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier