Ruim 5.000 bezoekers genieten van Gallo-Romeins weekend

De Gallische oorlog zorgde voor indrukwekkend wapengekletter. © LVW
Redactie KW

De eerste dag van het Gallo-Romeins weekend was alvast een voltreffer. Ruim 4.000 bezoekers genoten zaterdag van het tweejaarlijks evenement dat voor de eerste maal plaats vond op het recreatie-eiland De Balokken. En dat bleek een schot in de roos.

Op het eiland is er meer buitenruimte dan op het stadsdomein Oosthove. Zondag waren er door het regenweer beduidend minder bezoekers. Volgens de organisatie zullen tegen zondagavond in totaal 5.000 bezoekers de 14de editie van het Gallo-Romeins weekend meegemaakt hebben. Zaterdag was het genieten van een mooie herfstdag wat extra sfeer gaf aan het Gallo-Romeins weekend. Vele bezoekers kozen dan ook zaterdag uit om het evenement te bezoeken want zondag zorgden de Romeins weergoden voor de verwachte regen.

Thema dit jaar was “Tempus Fugit” of “de tijd vliegt”. Men kon kennis maken met de evolutie van de Romeinse tijd tussen het ontstaan van Rome tot de val van het West-Romeinse rijk. Ook sommige vijanden van Rome kwamen tijdens deze editie aan bod: Grieken, Kelten en Franken. De bezoekers konden niet alleen kennis maken met het wapengekletter, ook het burgerleven kwam op het mooie eiland De Balokken ruimschoots aan bod. Wolververs, wevers, pottenbakkers, schoenmakers en edelbewerkers demonstreerden in nederzettingen hun stielvaardigheid en gaven de bezoekers tekst en uitleg. Ook kon men proeven van enkele Romeinse wijnen en uiteraard lekkernijen volgens aloude Romeinse recepten.

“Reeds van in het begin mochten we scholen uit alle hoeken van het land verwelkomen”, zegt Patrick Biesbrouck, één van de boegbeelden, van het Gallo-Romeins weekend. “Dit jaar kwamen er 850 leerlingen in klasverband. We kregen heel wat positieve reacties over de nieuwe locatie. Een nieuwe start dus. Dankzij onze medewerkers kunnen we telkens dit evenement organiseren. Het stadsdomein Oosthove bleek op den duur te klein geworden. We zien de toekomst alvast zeer positief tegemoet. Voor de volgende verjaardagseditie denken we zelfs aan een paarden- en ruitershow.”

“Jeugdige bezoekers onder de indruk van het wapengekletter”

De klassieke militaire show en de Laat-Romeinse show met keizer Julianus Apostata kende heel wat belangstelling. Hoogtepunt ,en tevens afsluiter van het dagprogramma, was de Gallische oorlog. Vooral de jeugd vond het een boeiend spektakel. Leerkracht Els Buyse en de leerlingen van de Prizma middenschool uit Izegem waren alvast onder de indruk van het spektakel. “Het is niet de eerste maal dat we het Gallo-Romeins weekend bezoeken”, zegt de leerkracht. “Wat een verschil met de vroegere locatie. Het eiland leent zich uitstekend voor dit evenement. Het is veel gezelliger geworden en alles komt veel beter tot zijn recht.”

De Laat- Romeinse show met keizer Julianus Apostata zorgde voior heel wat belangstelling. (
De Laat- Romeinse show met keizer Julianus Apostata zorgde voior heel wat belangstelling. (© LVW

Het gezin Eveliene Vandenberghe-Willy Bommerez en hun drie dochtertjes Dieuwke, Imily en Heike uit Avelgem waren vol lof over het gevarieerd programma. “Het is de tweede maal dat we het Gallo-Romeins weekend een bezoekje brengen”, weet de mama. “Er is inderdaad heel wat meer ruimte dan op de vorige locatie in het centrum. De kinderen genoten van de animatie, aangepast aan hun leeftijd, zoals het speerwerpen en het boogschieten. Een dikke pluim voor de organisatie.”

“We maken van de 15de editie iets speciaals!”

Het Gallo-Romeins weekend werd voor de eerste maal georganiseerd in 1996. De bedoeling is het Romeinse verleden van de grensstad te promoten want Wervik is meer dan tabak alleen. Wel is het zo dat wie in Wervik rondkuiert er geen stenen getuigenissen van haar Romeins en Keltische verleden zal vinden. Dit komt vooral omdat de stad nooit versterkte omwalling heeft gekend en daardoor dus een makkelijke prooi was in oorlogssituaties. Saksen, Vikings, Fransen, Bourgondiërs, Bretoenen, Spanjaarden, en noem maar op, passeerden Wervik. De stad werd telkens weer in de as gelegd. Maar er zit nog veel onder de grond en de voorbije decennia kwam dit tot uiting na enkele archeologische campagnes.

Met een bescheiden budget en een enthousiaste groep vrijwilligers mocht men tijdens de allereerste editie 1.000 bezoekers verwelkomen. “De vele positieve reacties van onze bezoekers over de nieuwe locatie, doen ons meer dan deugd”, benadrukt hoofdcoördinator Yannick Morisse. “Zondag was zoals voorspeld een regendag en dat laat zich uiteraard voelen. Deze voormiddag komen de bezoekers met mondjesmaat toe. Tegen vanavond zal de kaap van duizend bezoekers bereikt worden. In totaal dus een 5000-tal bezoekers, net als tijdens de vorige editie. Het eiland De Balokken geeft een flinke meerwaarde aan het Gallo-Romeins weekend. Het bestuur wordt met nieuwe elementen versterkt en we steken de koppen bij elkaar om van de 15de editie, tevens een jubileumeditie, iets speciaals te maken.”

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier