Rosette Vanacker (85) is al 80 jaar muzikant: “De muziek houdt de geest fit”

Rosette Vanackere. © MVW
Redactie KW

Het West-Vlaams Accordeonorkest speelt zondag 15 september om 15 uur in GC Forum een uitzonderlijk concert. Rosette Vanacker (85) is immers 80 jaar muzikant en dat wordt zondag gevierd. Haar curriculum vitae is indrukwekkend. “Ik zal blij zijn als het concert voorbij is”, vertelt Rosette. Ondanks haar hoge leeftijd denkt ze bijlange nog niet aan afhaken. “Zolang het gaat, doe ik verder”, aldus Rosette. “De muziek houdt de geest fit.”

Door Erik De Block

In 1948 begon ze aan het Stadsconservatorium in Kortrijk aan haar muziekstudies. Rosette volgde er notenleer en viool. Een jaar later behaalde ze de bij de Belgische Nationale Accordeonisten Vereniging in Brussel de eerste prijs accordeon met de grootste onderscheiding. “Ik ben geboren in het Luna Park, vlak naast de spoorweg in de Molenstraat”, vertelt Rosette. “Ik kom uit een muzikaal nest, want mijn vader Joseph was muzikant en mijn zus Paulette zaliger speelde piano. Mijn papa speelde viool, slagwerk, contrabas en nog veel meer. Als vijfjarige leerde ik aan mijn vader muziek spelen. Eerst trommel, dan viool en accordeon. In die periode was er toen in Wervik geen muziekschool.”

De bevrijding

“Als zesjarige ging ik pianoles volgen bij juffrouw Bouckenooghe, ze woonde op de Steenakker. Vioolles volgde ik bij Joel Vanraes, dirigent van harmonie De Werkmens. Bij ons thuis in het Luna Park was er een dansvloer, een zwembad en speeltuin voor de kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisden we wat verderop in dezelfde straat naar café-dancing Trianon, waar zich nu de fietsenhandel Marc Cailliau bevindt. Daar speelde ik in een orkest en traden we op in de dancing.”

“Een anekdote uit die tijd”, vertelt haar echtgenoot Jacques Ramault. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog eisten de Duitsers jonge mannen op om te gaan werken en gebeurde het dat er een inval was in dancing Trianon”, vertelt hij. “Men was daarop voorbereid, want achterin in de zaal was er een vluchtweg via een deur naar de Koer Verack. Kwamen de Duitsers binnen, dan gaf iemand een signaal.” We zijn volop in de periode van de herdenkingen van 75 jaar bevrijding. “In Trianon was het toen muziek vollen bak om de bevrijding te vieren”, zegt Rosette. “Ik was toen tien jaar en was de ster van de dag.” (lacht) Ik speelde toen gewoon dansmuziek en viool.”

Eerste prijzen

Aan het Koninklijk Conservatorium in Gent behaalde ze in 1952 de eerste prijs notenleer en vijf jaar later de eerste prijs viool. Het stopte niet met haar studies, want in 1972 behaalde Rosette de eerste prijs gitaar aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Rosette op haar 38ste.
Rosette op haar 38ste.© repro MV

In 1972 was Rosette Vanacker medestichter, soliste en arrangeur van het West-Vlaamse Accordeonorkest. “Op zaterdagavond repeteren we in Ieper, drie op de vier weken”, vertelt Rosette. “De muzikanten komen werkelijk uit heel de provincie. Van Oostende tot Roeselare. De jongste is tien, een leerlinge van mij”, lacht ze. De aankoop van een accordeon is alvast niet goedkoop. “Het is tamelijk duur”, vertelt Rosette. “Reken maar op ruim 6.000 euro voor een nieuwe accordeon. Er zijn er natuurlijk ook tweedehands te koop. Ik speel altijd met dezelfde accordeon, maar ik heb ook reserve.” Het programma voor het concert, onder leiding van dirigent Rik Rabaey uit Roesbrugge en zijn dochter Marieke, vermeldt twee keer een tiental nummers. Waaronder ‘Geen wonder dat ik ween’ van Paul Severs, ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen en op het einde ‘Leef’ van André Hazes. Niet wat vreemd voor een accordeonorkest? “Helemaal niet”, zegt Rosette. “Trouwens, dat zijn doodeenvoudige liedjes. Bedoeling van dat concert is dat de mensen de mogelijkheden van het instrument leren kennen, plus de soorten muziek die je op een accordeon kan spelen. Trouwens, muziek moet je niet spelen maar moet je vertellen. Het mooie aan accordeon is dat het de mogelijkheid biedt voor veel nuance.

Barman en chauffeur

Rosette Vanacker woont in de Geluwesesteenweg en is gehuwd met Jacques Ramault (82). Ze trouwden laat in 1978 en leerden elkaar kennen op wintersport. Zelf speelt hij geen accordeon. “Ik ben barman en chauffeur, want Rosette rijdt niet met de auto”, vertelt Jacques. Rosette is niet de enige Wervikse muzikante in het West-Vlaams Accordeonorkest. “Onder meer ook Dorine Breyne, Rosette Allemeersch, Loretta Verachtert, Michel Deroubaix en zijn vrouw spelen met ons mee”, aldus Rosette. “Het zijn trouwens allemaal leerlingen van mij. Enkele leden wonen in Geluwe.”

Rosette Vanacker in haar kinderjaren met haar accordeon.
Rosette Vanacker in haar kinderjaren met haar accordeon.© repro MV

In 1950 werd ze leerkracht notenleer en accordeon aan de ‘Hogere school voor Volksmuziekinstrumenten’ van componist Albert De Hollander. Van 1965 tot 1995 gaf Rosette gitaar en samenspel aan de muziekacademie van Wervik, Menen en Ieper. Rosette is ook componist en arrangeur. “Ik componeer nog altijd en schreef meer dan 300 arrangementen voor het West-Vlaams Accordeonorkest.” Accordeon is weer populair aan de muziekacademie. “Enkel jammer dat er vanuit de muziekacademie zo weinig instroom naar ons toe is. Wie accordeon volgt, moet acht jaar doen, maar sommigen zien we nadien bij ons niet.”

Info: Tickets kosten in voorverkoop 7,50 euro en aan de ingang 10 euro. Tickets via info@wvao.be of 057 30 01 72