Ronny stelt leven van concentratiekampoverlevende te boek

Ronny Vandecandelaere toont trots zijn biografie van Natan Ramet. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Ronny Vandecandelaere heeft net ‘Natan Ramet Mens, kampnummer, getuige’ klaar. Het boek, dat in de Mechelse Kazerne Dossin voorgesteld werd, is een eerbetoon aan de Poolse Belg die de Holocaust overleefde. “Natan was een goede vriend van mij”, zegt Ronny. “Dit boek was het minste wat ik kon doen.”

Ronny Vandecandelaere is al zijn hele leven gepassioneerd door schrijven en heeft een ongebreidelde fascinatie voor de Holocaust. “Ik stel me al jaren de vraag hoe het komt dat de Joden al eeuwenlang achtervolgd worden, met de finale vervolging door Hitler als sluitstuk”, opent hij. “Dat was immers uniek, want het was de eerste keer dat een staat een bevolkingsgroep wilde uitroeien.”

In 2005 al bracht Ronny de monoloog Häftling 160275 uit. “Daarin vertel ik het waargebeurde verhaal van een Joods gezin van vier mensen, waarvan enkel de zoon de Holocaust wist te overleven. Ondertussen ben ik gestopt met het stuk op te voeren, want het wordt me wat te emotioneel.”

Goeie vriend

Nu heeft Ronny een nieuw boek klaar. “Dat handelt zoals de titel het zegt over Natan Ramet”, gaat hij verder. “Hij was een Poolse Belg die de concentratiekampen van de Nazi’s overleefde.” Ronny leerde Natan in 1999 persoonlijk kennen, toen die in de gevangenis in Ruiselede kwam getuigen.

“We hadden meteen een klik en hielden nauw contact. Natan was ook de drijvende kracht achter het Joods Museum voor Deportatie en Verzet, nu de Kazerne Dossin. Ik gidste er en doe dat nog steeds en leerde Natan zo steeds beter kennen. Ik kreeg ook steeds meer respect voor hem.”

In 2012 overleed Natan echter. “Ik verloor een vriend”, zegt Ronny. “Ik had eerder al plannen om zijn formidabele leven te boek te stellen, maar het kwam er maar niet van. Toen ik na zijn dood contact had met zijn familie, hoorde ik dat ze het betreurden dat er geen naslagwerk over Natans leven en werk bestond. Daar wilde ik iets aan veranderen.”

In Natan Ramet Mens, kampnummer, getuige beschrijft Ronny het hele leven van zijn vriend. “Ik start in zijn kindertijd en het boek sluit af bij zijn sterfbed. Via zijn familie heb ik een pak informatie te pakken gekregen : documenten, brieven, oude foto’s… Natan verbleef in liefst elf concentratiekampen en ik had zelfs de kans om een oude kampgenoot van hem te spreken. Zo kwam ik te weten dat hij drie dodenmarsen heeft overleefd. Een bijzonder man.”

Stichting Natan Ramet

Ronny is erg tevreden over het resultaat van zijn laatste boek. “Het is een blijvende gedachtenis aan mijn vriend Natan. Zie het gerust als een eerbetoon. Dat verdient hij ook, want zijn hele leven kwam hij op voor andere mensen en voor verdraagzaamheid.”

Het boek werd ondertussen al door Natans weduwe en zijn kinderen gelezen. “Zij reageerden erg emotioneel”, aldus Ronny. “Alsof ze het leven van hun papa en echtgenoot opnieuw beleefden.”

Ronny zette ook mee zijn schouders onder de pas opgerichte Stichting Natan Ramet. “Daarmee willen we elk jaar een aanmoedigingspremie van 1.000 euro schenken aan iemand die zich inzet rond de herdenking van de Holocaust. Daarom zal een deel van de opbrengst van het boek naar de stichting gaan”, besluit Ronny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier