Roel Jacobus is de Damse Stadsfilosoof

© PDV
Redactie KW

De nieuwe stadsdichter in Damme wordt voor het eerst een ‘Stadsfilosoof’. Journalist en liedjesschrijver gaat de komende twee jaar de uitdaging aan om de Dammenaars te laten nadenken over de dingen des levens.

Na muzikale en beeldende stadsdichters – stadskunstenaars – komt Damme opnieuw verrassend uit de hoek. Ditmaal wordt voor twee jaar een stadsfilosoof aangesteld. Journalist en liedjesschrijver Roel Jacobus gaat de uitdaging aan. “Vorige keren waren we al origineel door muzikale en beeldende kunstenaars als stadsdichters aan te stellen”, zegt burgemeester Joachim Coens.

“Dat is ons goed bevallen. We gaan nu verder op dat elan en kiezen we voor de aanstelling van een stadsfilosoof. Poëzie belicht op kernachtige wijze een onderwerp maar ook filosofie wil een verlangen uitdrukken en een streven naar kennis en wijsheid. Het houdt ons een spiegel voor, het doet ons stilstaan bij de vraagstukken van het leven. En dat hopen we ook met de aanstelling van Roel Jacobus als stadsfilosoof te bereiken. Zo geven we invulling aan Damme als onthaaste stad.”

Roel Jacobus (48) uit deelgemeente Sijsele is beroepshalve journalist en schrijft vooral over de bedrijfswereld en de havengemeenschap. Daarnaast is hij ook nog zanger-bassist van de rockband Beuk. Tijdens zijn studies communicatiewetenschappen aan de VUB was filosofie een favoriet keuzevak. “Filosofie lag me omdat ik opgroeide met de levenswijsheden die mijn grootouders me meegaven“, vertelt hij. “In OLVA werden mijn wereldlijke inzichten aangescherpt. Als stadsfilosoof zal ik iedereen proberen mee te nemen. We denken allemaal wel eens: moeder, waarom leven wij? Wat doen wij hier? Wat als we ergens anders waren? Wat als we dingen anders deden? Wat als, wat als, wat als… Soms moet je eens ferm scheef naar verleden, heden en toekomst kijken om te ontdekken wat echt belangrijk is.”

Roel Jacobus moest naar eigen zeggen toch eens flink nadenken toen burgemeester Coens hem de vraag stelde. “Wat me finaal over de streep trok was het overlijden van de erg inspirerende professor Etienne Vermeersch. Deze week overleed ook mijn leermeester filosofieprofessor Hubert Dethier. Dat deed me nog meer het belang van filosofie inzien.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier