Rockfotograaf Alex Vanhee stelt tentoon bij Brugse juweliermaakster Els Gadeyne

© (Foto SVV)
Redactie KW

In haar pop-up ARTificial (Langestraat 53) is Els Gadeyne doorgaans in de weer met het maken van aparte, hedendaagse juwelen, sieraden en kettingen, maar deze dagen kun je er ook een foto-expositie van Alex Vanhee gaan bekijken. De ingeweken Bruggeling toont er soms iconische beelden die hij door de jaren heen van pop-, rock- en filmsterren bij elkaar kiekte.

Alex Vanhee werd in 1965 geboren in Poperinge. Hij volgde eerst een opleiding Grafische Vormgeving aan het Higro in Gent om vervolgens Fotografie te studeren aan Sint-Lucas-Gent. Na vijf jaar omzwervingen stapte Vanhee met zijn hobbywerk (zwart-witafdrukken van rock- en popconcerten) en zijn eindwerk fotografie ‘Big Dreams/Dream Big’, een reeks over het playbackmilieu in ons land, naar het dagblad De Morgen. Daar hadden ze onmiddellijk oog voor zijn manifeste talent.

Hij kon er aan de slag en na omzwervingen bij tal van inlandse topbladen is Vanhee vandaag freelancer voor verschillende binnen- en buitenlandse kranten en magazines. Zo is hij hofleverancier van de website van het weekblad Humo. Hij wisselt concert- met portretfotografie af. Ook leverde hij door de jaren heen materiaal voor hoezen van Iggy Pop, Willem Vermandere, Bram Vermeulen, Laïs, Monza en Chris Whtley.

In ARTificial hangen foto’s van Vanhee van overleden heroes als David Bowie, Yasmine en Thé Lau (The Scene) en Amy Whinehouse broederlijk naast portretten van Urbanus (Van Anus) en rockgod Nick Cave. Aan een andere wand leeft Dave Gahan, frontman van Depeche Mode, zich helemaal uit op podium, terwijl Bryan Ferry en Suzanne Vega portretgewijs de lens van Vanhee in de mot houden.

Ook de Brussels-Oostendse Arno (Hintjens) prijkt aan de muur, net als Michael Jackson, toen hij als The King of Pop in 1997 de bezoekers van de Wellingtonrenbaan in Oostende vergastte op een uniek optreden.

ARTificial biedt deze dagen werk van twee bijzondere creatievelingen – Alex Vanhee én Els Gadeyne – in totaal aparte artistieke disciplines. Beslist een bezoekje waard. Gratis toegang.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier