Ria Anyca schrijft in nieuwe roman over partnergeweld

Ria Anyca heeft een tweede roman klaar: "Dit thema spookte al langer door mijn hoofd." © JT
Redactie KW

Ria Anyca uit Hooglede raakt met haar nieuwste roman Dark Number een gevoelig en ook actueel thema aan: partnergeweld en misbruik. Tijdens de coronacrisis kwam het thema geregeld in het nieuws, omdat het aantal gevallen steeg.

Ria Anyca (62) is als schrijfster niet aan haar proefstuk toe. Na een carrière als opvoedster en journaliste bracht ze de afgelopen jaren al meerdere werken op de markt. Aanvankelijk schreef ze twee boeken over haar ervaringen in Afrika. Haar vorige boek De man van Babylon was haar eerste roman en nu gaat ze op die ingeslagen weg verder.

Het is een gevoelig thema dat al heel lang door mijn hoofd spookt“, opent Ria. “Als journaliste schreef ik vroeger ook geregeld over sociale thema’s. Jaarlijks komt het ook wel een paar keer voor dat de kranten over een gezinsdrama berichten. Dit wekt heel erg veel emoties los bij de mensen. Ik stel me dan heel wat vragen: hoe is het zover kunnen komen? Hoe ontstaan die drama’s? Waarom heeft niemand iets opgemerkt en schieten we als maatschappij dan tekort?”

“Met die vragen ging ik aan de slag, met een heel realistisch boek tot gevolg. Je kunt het fictieve realiteit of realistische fictie noemen. De personages zijn van vlees en bloed en worden uitgediept. In het boek probeer ik niemand te veroordelen. Zo wordt het verhaal vanuit verschillende standpunten geschreven.”

Onder de radar

Op die manier kruipt de schrijfster ook in de huid van Victor, de man die niet schuw is om geweld te gebruiken tegen zijn vrouw Ianthe. Het zijn twee mensen met een voorgeschiedenis en doorheen het verhaal komt naar boven hoe het zover is kunnen komen.

Het schrijfproces duurde net geen jaar. Met haar spannende en boeiende roman hoopt ze dat mensen even stilstaan bij het brandend actuele thema. “Ik was vroeger opvoedster en heb veel zaken gezien en gehoord”, gaat Ria verder.

“Ik las ook heel wat artikels van wetsdokters en advocaten zoals Jef Vermassen om me in de materie te verdiepen. Ik hoop met mijn boek de mensen toch even aan het denken te zetten. Veel dingen blijven onder de radar in sommige gezinnen. Hoe kunnen we als mens voorkomen dat zulke zaken gebeuren?” (JT)

Het boek ‘Dark Number’ telt 240 pagina’s en is vanaf 24 juni te koop voor 22,50 euro in de betere boekhandel, bij Ria zelf of via www.witsand.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier