Reusachtig varken springt op de Broelkaai naar vrijheid

Het varken van kunstenares Jantien Mook en haar vriend Dirk-Jan Schrander. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

‘Ode aan het Varken’ is een kunstwerk van de Nederlandse Jantien Mook en haar vriend Dirk-Jan Schrander. Met deze eyecatcher wil de stad Kortrijk op een positieve wijze voor bewustwording zorgen inzake dierenwelzijn. Het kunstwerk is het symbool van het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. “Het varken maakt een vreugdesprong en verbeeldt de vrijheid die ieder dier verdient”, aldus Jantien.

Met dit beeld wordt het dierenwelzijn in de verf gezet. Het werd gemaakt naar aanleiding van de internationale campagne ‘End the Cage Age’. Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels.

Het is de bedoeling dat mensen echt even stilstaan bij het welzijn dat varkens verdienen. Varkens zijn slimme en emotionele dieren. Ze verdienen niet in kooien te leven”, zegt Jantien Mook. Zij is bekend van haar eerdere werk ‘Ode aan de wildernis’ waarbij een levensgroot kunstwerk van hoorns van Schotse Hooglandersen een levensgrote olifant, de Weeping Elephant, in verschillende steden in binnen- en buitenland te zien was.

In haar werk geeft ze uiting aan haar verwondering en liefde voor natuur en dieren. “Ik ben gefascineerd door structuren, ritmes en patronen uit de natuur die ik probeer te vangen in mijn sculpturen en tekeningen. Door verschillende projecten wil ik het wonderlijke en dynamische van de wildernis belichten.”‘Ode aan het Varken’ is deel drie uit de serie ‘Ode aan de Wildernis’. Het beeld was eerder te zien in meerdere steden in Nederland, onder meer in Amsterdam en Den Haag. Na Antwerpen en Brussel staat het beeld nu in Kortrijk tot eind oktober.

Kunstenares Jantien Mook.
Kunstenares Jantien Mook.© JVGK

De sculptuur is 7 meter lang, 4 meter hoog en 4 meter breed. Jantien en Dirk-Jan werkten er drie maanden aan. “We zijn vertrokken vanaf een model in gips. Dat maakte het iets gemakkelijker. We geven het varken een podium. Het werk kan ook gedemonteerd worden”, vertelt Jantien, die steun kreeg van het Nederlandse ‘Varkens in nood’.

“Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid, zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.”

Schepen van Dierenwelzijn Bert Herreweyn (SP.A), kunstenares Jantien Mook en schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).
Schepen van Dierenwelzijn Bert Herreweyn (SP.A), kunstenares Jantien Mook en schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).© JVGK

We zijn ervan overtuigd dat de sculptuur ‘Ode aan het varken’ op een positieve manier aandacht vraagt voor dierenwelzijn. Het bewijs dat het kan is bijvoorbeeld Rollie’s in Rollegem waar de kippen vrije loop hebben en niet in kooien zitten. De sculptuur is een aanwinst voor de steden waarin het beeld opduikt”, aldus schepen van Dierenwelzijn en Milieu Bert Herrewyn (SP.A). “Dierenwelzijn ligt mij nauw aan het hart. Kunst in de openbare ruimte is de ideale manier om een gevoelig thema laagdrempelig tot bij de burger te brengen. Zo geven we een duidelijk signaal dat het onnodig kooien van dieren voor ons niet kan”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). De stad Kortrijk betaalde 3.000 euro om de sculptuur te plaatsen tot eind oktober.

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de steun van World Animal Protection, Varkens in Nood, CIWF Nederland en de Partij voor de Dieren. Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan 1,6 miljoen mensen uit Europa het burgerinitiatief ondertekend, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. De organisaties gaan door met het verzamelen van handtekeningen om een zo groot mogelijke impact in Brussel te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier