Broos Vyncke (29) is het gezicht van restaurant Mutcha in de Sint-Alfonsusstraat. "Ik ben altijd al goed geweest in plastische opvoeding en tekenen en heb zelfs even overwogen om naar het kunstonderwijs te trekken, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan", begint Broos te vertellen. "Na het middelbaar is dat creatieve wat gestopt, ook door andere bezigheden, maar de microbe bleef toch altijd wat kriebelen. Drie jaar geleden heb ik beslist om toch met iets te beginnen. Schilderen zag ik niet zitten, dus heb ik maar voor papierkunst gekozen, een combinatie van origami en collages."

Kassaticketjes

"Met origami kun je kraanvogels en zo maken, maar dat vond ik iets te statisch. Ik wou iets dynamisch creëren. Mijn eerste werk was een armatuur voor een lamp en dat bleek wel een voltreffer te zijn, het was het begin van vele werken. Armaturen, maar ook collages waarbij ik bijvoorbeeld bekende mensen met papiertjes maak", verduidelijkt Broos. "Vanaf het moment dat papier een mooi motief heeft of voorgesneden is, kan ik ermee aan de slag. Toeval of niet, maar ik ben met die papierkunst begonnen rond de tijd dat we met Mutcha begonnen zijn. Het restaurant is overigens ideaal voor mijn hobby, want de kassaticketjes zijn bijvoorbeeld perfect om te plooien. Ik ben iedere dag wel een uur bezig, en dan tel ik de tijd dat ik sta te plooien op het einde van de avond niet mee. Het gebeurt vaak dat er nog enkele tafels blijven plakken, maar dat het meeste werk achter de rug is. Dan houd ik mij bezig met het plooien."

"Ik heb vooral ronde armaturen gemaakt, maar ik hoop ooit eens in de lengte te werken, maar hoe heb ik nog niet gevonden. Met de restjes papier maak ik dan collages. Iedereen zegt dat ik veel geduld moet hebben, maar dat valt goed mee. Voor mij is het een ideale manier om te ontspannen", aldus Broos. Het slaat alvast aan, zo staat er een werk van hem bij Boury. "Ik had een foto gepost van mijn eerste armatuur en kreeg daar enorm veel positieve reacties op. Ik ben dat blijven doen en kreeg al verschillende keren de vraag om mijn werken tentoon te stellen in het restaurant. Er hangt hier sowieso heel wat kunst, maar ik vond het vreemd om mijn eigen werk te tonen. Uiteindelijk heb ik toch beslist om ervoor te gaan. Vanaf 11 september tot het einde van het jaar zullen de mensen tijdens het eten ook naar mijn papierkunst kunnen kijken."

(TD)