Reizende expo Vlaams Bouwmeester houdt halt in Budafabriek

Algemeen directeur van Leiedal Filip Vanhaverbeke, schepen en voorzitter van Leiedal Wout Maddens, curator Maarten Liefooghe, Tania Hertveld van Team Vlaams Bouwmeester, David Vandecasteele, coördinator cel ruimtelijke planning en mobiliteit van West-Vlaamse Intercommunale. © (Foto EDB)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In het kader van de viering van 20 jaar bouwmeesterschap nam het Team Vlaams Bouwmeester het initiatief voor een reizende tentoonstelling over zijn best gekende instrument: de Open Oproep. Intercommunale Leiedal, die 60 jaar bestaat, haalde deze expo naar de Budafabriek in Kortrijk. De expo is te zien tot en met 20 november.

Curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche van de Universiteit Gent gunnen de toeschouwer vanaf een blik achter de schermen van de overzichtstentoonstelling van 20 jaar Open Oproep. De expo blikt terug op het ontstaan van de Open Oproep en geeft een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar werden gerealiseerd. “Met de aanstelling van een Bouwmeester en de ontwikkeling van de Open Oproep trok de Vlaamse overheid twintig jaar geleden resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. Het Bouwmeesterscha heeft in opdracht van de Vlaamse regering architectuur en landschap te bevorderen. Daarvoor is Open Oproep een van de instrumenten om dat te doen”, duidt Tania Hertveld van Team Vlaams Bouwmeester.

“De Open Oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dit gebeurt op basis van een helder geformuleerde maatschappelijke ambitie en via een relatief lichte procedure, die kwaliteit als selectiecriterium centraal stelt.” Niet alleen de huidige aanblik van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden mede door de Open Oproep naar een hoger niveau getild, een ambitie die ook Intercommunale Leiedal sterk steunt. Getuige daarvan is onder meer de Kazerne Dossin in Mechelen, Crematorium Uitzicht in Kortrijk en het interieur van het stadhuis in Menen.

Open Oproep zette de voorbije 20 jaar bijna 700 architecturale en stedenbouwkundige projecten in Vlaanderen op de rails. Curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche van de Universiteit Gent, selecteerden 20 projecten voor de tentoonstelling, die bestaat uit 3 delen: Panorama, Archief en Wunderkammer. “Aan de hand van archiefmateriaal, veel getuigenissen en twee opmerkelijke architectuurinstallaties laat de tentoonstelling je kennismaken met deze veelkleurige oogst. Ze laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt en wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst. De inhoud van de tentoonstelling varieert bij elke presentatie. Bezoekers krijgen hier concreet inzicht in de methodiek die de Vlaamse Bouwmeester hanteert om publieke opdrachtgevers in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen”, zegt curator Maarten Liefooghe.

“Panorama toont hoe we omgaan met de ruimtelijke condities eis en de manier van denken en werken. We tonen dat via 6 ‘montagelandschappen’ met tal van publieke gebouwen in Vlaanderen. In Archief leggen we het traject uit: een goede opdracht ontwikkelen en kiezen voor architectuurkwaliteit. In Wunderkammer tonen we in 6 fotoreeksen architectuur met karakter voor diversiteit aan publieke voorzieningen: bijvoorbeeld een gebouw dat een herbestemming kreeg, een nieuwbouw voor een zorgcentrum, speciale gevels, enzovoort.” Deze reizende tentoonstelling, te zien tot en met 20 november te zien in Budafrabriek, is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze werd gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier