Radio Mi Amigo keert terug met vierdaagse reünie-uitzending

De Mi Amigo-medewerkers zenden weer uit tijdens de Havenfeesten. © TVA
Redactie KW

De legendarische radiozender Mi Amigo, die op 1 januari 1974 startte, zal terug uitzenden vanop schip de Castor in de jachthaven van Blankenberge. “Er zullen een reeks artiesten optreden die een sterke band hadden met de radiozender of zijn grootgebracht door stichter Sylvain Tack”, klinkt het bij de medewerkers. De uitzendingen vinden plaats van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni tijdens de Havenfeesten.

Voor de geschiedenis van de radiozender moeten we even terug in de tijd, naar augustus 1974. Toen trad het Verdrag van Straatsburg in werking, dat elke medewerking aan radio- of tv-uitzendingen vanaf vaartuigen in internationale wateren verbood. Alle radiozenders op zee stopten met hun uitzendingen. “Maar Mi Amigo zorgde voor een grote verrassing”, vertelt Noël Cordier, één van de stuwende krachten achter de zender vandaag.

“Sylvain Tack, stichter van de zender, week met zijn entourage uit naar Spanje, dat het verdrag nog niet had ondertekend. Ze vestigden zich in het badplaatsje Playa de Aro in Catalonië. De plek werd een bedevaartsoord voor toeristen die de studio’s en hun favoriete dj’s kwamen opzoeken. Radio Mi Amigo werd énorm populair: op een bepaald moment had het meer dan 6 miljoen luisteraars in België en Nederland. De radiomakers waren zodanig geschrokken van de cijfers en het succes, dat ze het resultaat lang verborgen hielden.” Toen Spanje lid wilde worden van de Europese Unie en andere lidstaten druk uitoefenden om het verdrag te ondertekenen, kreeg Mi Amigo het moeilijk. Uiteindelijk zou de zender stoppen met uitzenden vanop zee in 1979.

Joepie en suzy

“Maar we willen dit belangrijk stukje radiogeschiedenis niet verloren laten gaan”, pikt Cordier weer in.

Mi Amigo had ooit meer dan 6 miljoen luisteraars in België en Nederland – Noël Cordier

“Daarom kiezen we voor een vierdaagse reünie-uitzending. Het is niet toevallig dat de Castor onze basis vormt. Dit is het zusterschip van schip Bellatrix, die zeezenders Caroline, 558 en Monique heeft bevoorraad. De uitzendingen zijn ook een eerbetoon aan Sylvain Tack. Naast stichter van Mi Amigo was hij eigenaar van een familiebedrijf dat sinds 1959 de Suzy wafels produceerde in Buizingen. Tijdens de jaren 60 en 70 promootte hij talloze Vlaamse artiesten zoals Paul Severs, John Terra, Ivan Heylen, Joe Harris, Samantha en Paul Michiels. Tack had ook een eigen platenlabel.”

Sylvain Tack.
Sylvain Tack.© repro TVA

Met Mi Amigo zond hij ook de Joepie Top 50 uit, een hitlijst gebaseerd op het gelijknamige jongerenmagazine dat hij mee stichtte. Tack overleed in 2006 op 72-jarige leeftijd en ligt nu begraven in Oudenburg.

Meevaren met castor

In 2014 zond Mi Amigo met succes uit vanop Oostende Voor Anker. Nu is er een speciale uitzending vanuit Blankenberge. “Alle artiesten, dj’s en jingles van de jaren 70 die een band hebben met Mi Amigo of Sylvain Tack tekenen present”, is Cordier enthousiast.

Een Postkaart uit de oude doos van Radio Mi Amigo.
Een Postkaart uit de oude doos van Radio Mi Amigo.© Dick V.

“Maar nog voor de uitzendingen in de badstad beginnen, kan je mee aan boord klimmen van de Castor in Rotterdam op dinsdag 28 mei om 20 uur.” Daarna volgt een reis naar Blankenberge. Deelnemen kan voor 95 euro per persoon, inclusief overnachting en maaltijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier