Radio 2 nog een laatste keer zoals 35 jaar geleden

Alle oud-medewerkers bliezen verzamelen in de studio aan het Conservatoriumplein in Kortrijk. © JVGK
Redactie KW

Nog tot en met 9 november brengt radio 2 West-Vlaanderen voor de laatste keer hun regionaal middagprogramma zoals ‘Studio West’ het deed 35 jaar geleden: met het spelletje ‘Op de hoogte’ en de legendarische ‘Weekendtips’. De omroep nodigde ook oud-medewerkers uit.

In 1983 begon de toenmalige BRT met nieuws uit de regio. Het was het antwoord op het succes van de ‘vrije radio’s’, die programma’s maakten voor mensen uit hun buurt. Op de middag viel het normale zendschema in vijf stukken, voor elke provincie één. Er werd ‘ontkoppeld’: elke luisteraar hoorde een programma op maat van zijn provincie. In Kortrijk ontstond zo ‘Studio West’. Het was een team onder leiding van wijlen journalist Jan De Bruyne. Rockjongen Peter De Groot werd de presentator. “Veel dingen zitten nog in het West-Vlaams collectief geheugen”, aldus Peter.”Ik kon deze week met veel overtuiging nog eens herhalen wat ik 14 jaar vaak heb gezegd: Welkom bij je dagelijkse uur radio van en voor West-Vlaanderen.”

Peter De Groot keerde nog eens terug naar 'zijn' radiostudio.
Peter De Groot keerde nog eens terug naar ‘zijn’ radiostudio.© KDS

De redactie maakte reportages en nieuwsbulletins. Producer Wim Chielens drukte zijn stempel niet alleen met prijswinnende reportages, maar ook met live-uitzendingen, spelletjes en humorbijdragen. Nu 35 jaar later deed radio 2 Studio West het nog eens over, vrijdag voor de laatste keer. Zo kon je elke dag nog eens meespelen met ‘Op de hoogte’, het legendarische radiospel waar de luisteraar moest raden op welke toren of gebouw An Lepère zat. Wim Chielens presenteert vrijdag nog een allerlaatste keer ‘Weekendtips’. “Ik wou het publiek daarmee informeren en amuseren, of net omgekeerd“, lacht Wim. Wat de luisteraar vooral nog weet zijn de legendarische grapjes en lachbuien van Wim en Peter.

Nethoofd Jan Knudde keerde een week lang terug naar zijn roots als nieuwslezer.
Nethoofd Jan Knudde keerde een week lang terug naar zijn roots als nieuwslezer.© JVGK

“Sterke radio is de perfecte compagnon de route” – nethoofd Jan Knudde

Huidig nethoofd radio 2, Jan Knudde kon in 1985 aan de slag als nieuwslezer. “Dat auditieve medium fascineerde mij. Vooral de eenvoud boeide mij enorm. Het feit dat je weinig nodig hebt om mooie verhalen te registreren en dat je met subtiel geluid, een stem, muziek zo krachtig op de verbeelding kunt werken”, vertelt Jan. “Als radiomaker kun je nieuwsbrenger zijn, kan je muziekpassie delen, mensen op verhaal laten komen, humor serveren en dus het perfecte gezelschap zijn voor mensen in heel verscheiden omstandigheden. Radio is een compagnon de route in het leven van veel mensen, een dagelijkse afspraak. ‘Welkom bij de grootste familie’ is dan ook geen loos begrip: in West-Vlaanderen stemt 1 op 3 elke dag af op Radio 2.”

(Peter Van Herzeele/foto KDS/foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier