Quadrofoliakoor uit Heule virtueel: elk zingt in zijn kot

Doordat zingen met lucht en adem werkt, worden koren misschien wel de laatsten om hun activiteiten te kunnen hervatten. Het Heulse koor Quadrofolia dokterde een virtuele oplossing uit... © foto NOM
Redactie KW

Het Heulse Kamerkoor Quadrofolia pakt uit met een wel bijzonder ‘coronaoptreden’. Als ‘Quadrofolia Virtual Choir’ brengen 21 koorleden samen het lied ‘You are the centre’, terwijl in werkelijkheid iedereen thuis – elk vanuit zijn kot… – op zijn eentje zingt, waarna alles tot één geheel gesynchroniseerd werd. “Het YouTube-filmpje staat sinds maandagavond op het web en we zijn best trots met het resultaat”, zegt dirigent Bart Lesage.

Het ziet er in deze coronatijd niet goed uit voor kerk- en andere koren. “We zullen mogelijk bij de allerlaatsten zijn die weer in actie kunnen komen“, zegt Bart Lesage. “Ten vroegste misschien begin september. Koren en ook muziekkorpsen zijn echte risicogroepen. Wij werken met lucht en adem en zijn dus potentiële virusverspreiders… Met mondmaskers zingen gaat niet en afstand houden ook al niet.”

Zwart gat…

Alle kooractiviteiten en repetities liggen sinds maart stil, ook dus bij het bekende Heulse Quadrofolia dat ontstaan is uit het Fatimakoor en bijna 60 jaar bestaat. Het jaarlijkse optreden tijdens een misviering in de basiliek van Dadizele komende zondag 17 mei valt uiteraard weg. Intussen werd uitgekeken naar een groot concert op 25 oktober in De Vonke in Heule en ook dat is al afgeblazen wegens onhaalbaar zonder voldoende repetitie.

“We vielen dus allemaal wat in een zwart gat”, zegt Bart Lesage, “en gingen op zoek naar een oplossing. Eerst dachten we aan een opname via Zoom (software waarmee tegenwoordig veel virtueel vergaderd wordt). We waren daarvoor een Spaans liedje aan het voorbereiden, maar toen we dat met een groepje dames uitprobeerden, werkte dat niet.”

https://www.youtube.com/watch?v=XRhTUXVAGWo

Ideaal voor mentale gezondheid…

Toen schakelde Bart zijn zoon Jonas in. Hij is informaticus mét een creatieve geest en hij vond uiteindelijk een programma waarmee het wel moest lukken. Een laptop en een gsm hebben was voldoende. De zangers en zangeressen kregen een handleiding en de pianopartituur werd ingespeeld. Iedereen was enthousiast en beleefde er veel plezier aan. Achteraf synchroniseerde Jonas alles tot een geheel en maandagavond laat ging het resultaat online!”

Het werd uiteindelijk niet het Spaanse liedje maar ‘You are the centre’ van de bekende Britse koorcomponiste Margaret Rizza. Bart Lesage: “Het is een religieus lied dat wij kennen en graag zingen. Het heeft een rustgevende melodie en het heeft gezorgd voor een grote verbondenheid onder onze koorleden in deze coronatijd. Zo’n initiatief bevorderde echt onze mentale gezondheid! Iedereen is trots met zijn bijgedragen deeltje aan de puzzel en ja, het smaakt naar nog!”

Opmerkelijk detail: oudste zanger bij Quadrofolia Virtual Choir is Laurent Lesage: de vader van dirigent Bart is intussen 85 en is zelf een kwarteeuw dirigent geweest is van het koor. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier