Q wil Kooigem omdopen tot ‘Bevergem’ tot einde legislatuur

Frederik Vanthournout coördineerde de realisatie van het standbeeld. © BWB
Redactie KW

Burgemeester Vincent Van Quickenborne gaf dinsdag samen met schepenen Philippe De Coene en Axel Weydts toelichting over de naamsverandering van Kooigem naar Bevergem.

“Het is al van 1977 geleden dat er een naamsverandering van een gemeente doorgevoerd werd”, begon burgemeester Van Quickenborne. “Voor de meerderheid van de 777 inwoners zal dit fantastisch nieuws zijn.”

De bevolking van het dorp zal donderdag op de avant-première van de serie Bevergem, die vanaf eind september op Canvas loopt, op de hoogte gebracht worden. Die avant-première zal te zien zijn op Kooigemplaats. “De kerk mocht hiervoor niet gebruikt worden,” luidt het.

Beverbeeld voor Bevers of Bevergemnaren

Ter gelegenheid van de nieuwe serie waar het beeld van het dorpscentrum het beeld van Kooigem is, werd er vanmorgen op de sokkel voor de kerk van Kooigem een standbeeld van een bever geplaatst. De houten bever werd gemaakt in Halte R in de Filips van de Elzaslaan, een omkaderingsdienst voor mensen met een werkstraf. Drie mensen werkten aan het beeld dat bestaat uit houten platen die aan elkaar gelijmd zijn. Frederik Vanthournout coördineerde het geheel.

Nieuwe naamborden

Vanaf eind september komen er nieuwe naamborden in ‘Bevergem’. “De naamsverandering werd unaniem goedgekeurd op het schepencollege van eind augustus. Bij binnenlandse zaken is bijna alles rond, er werden contacten gelegd met Google maps, ook bij b-post werden de nodige maatregelingen getroffen. De eerste twee maanden zal de post die naar Kooigem gericht is nog doorgestuurd worden”, aldus de burgemeester.

“Daarna is het aan de Bevergemnaren.” De naamsverandering is er gekomen in samenspraak met de programmamakers van de serie Bevergem. Die naam wil burgemeester Van Quickenborne voor de rest van de legislatuur behouden. “Dan zullen we wel zien, want politiek zal het misschien wel gevoelig liggen.”

De reacties van de Kooigemnaren die het nieuws vernemen, zijn verdeeld: sommigen zijn positief en vinden dat verandering wel eens mag, en anderen zijn er helemaal niet voor te vinden. De inwoners van het dorp reageren wel vol ongeloof en denken niet dat het mogelijk is om die naamsverandering echt door te voeren.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier