Punkband gaat weer ‘Schuimend Klassiek’ in Schuiferskapelle

Het festival is een organisatie van The Dirty Scums, volgend jaar beloven ze een nieuwe editie. © (foto Nele)
Redactie KW

Punkband The Dirty Scums brengt op zondag 16 februari de derde editie van ‘Schuimend Klassiek’. Luc Cauwelier en Annemie Devos zetten de klassieke gitaar in de kijker in dorpscafé ‘t Een & ‘t Ander.

The Dirty Scums is een punkband, maar de leden houden ook van klassieke muziek en organiseert daarom af en toe evenementen. Een ervan is Schuimend Klassiek. Bart D’ooghe vertelt wat meer: “The Dirty Scums zijn ontstaan eind het jaar 1981 en ik ben de oprichter van onze punkband. Momenteel zijn we nog actief bezig en we verzorgen een tien tot twaalf optredens per jaar.”

“Ikzelf verzorg zang en gitaar onder de naam van Dirty Pik. Jan Den Baes is onze drummer of Dirty Zjantie en Tom De Kezel is bassist onder de naam Dirty Keez. Wij brengen vooral eigen nummers, organiseren zelf optredens, brengen onze eigen cd’s uit, organiseren evenementen en brachten zelfs ons eigen bier op de markt.”

Gemoedelijke sfeer

Het eerstkomende evenement vindt plaats in het dorpscafé ‘t Een & ‘t Ander in Schuiferskapelle. “The Dirty Scums zijn inrichter van Schuimend Klassiek. Ikzelf volgde indertijd les in de muziekacademie en volgde klassieke gitaar, viool, notenleer en muziekgeschiedenis. Met onze band brengen wij stevige punkmuziek, maar de liefde voor muziek groeit dag na dag en de liefde voor klassieke muziek blijft bestaan. Het inspireerde ons om Schuimend Klassiek te organiseren en we zijn niet toe aan de eerste editie. De doelstelling is om één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker te zetten. We spreken over een gemoedelijke sfeer waarbij de muzikant van dienst tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken brengt. Als locatie kozen we voor het gezellige zaaltje van ‘t Een & en ‘t Ander. Het gaat om een kleinschalig concertje.”

Twee muzikanten

De muzikanten van dienst zijn Luc Cauwelier en Annemie Devos. “Luc is een actieve muzikale duizendpoot. De muziekgevoeligheid kreeg hij mee van zijn vader. Hij speelde in verschillende rockbandjes en zijn voorkeur ging naar de gitaarklanken. Hij volgde een opleiding klassieke gitaar en werd muziekleraar. Annemie kent ook een grote passie voor gitaar. Ze volgt een opleiding bij Luc en gaat ten slotte over tot lerares klassieke gitaar. Momenteel geeft ze les aan de Tieltse Academie voor Muziek en Woord. Met duo Candelia vormt ze enkele jaren een gitaar-duo met Luc.”

“Tijdens het komende concert spelen ze afwisselend duo en solo. Er komen klassieke werken aan bod van John Dowland, Bach, Boccherini en noem maar op. De boeiende wereld van de flamenco en de jazzwereld wordt even aangehaald en een leerling van Annemie verzorgt een gastrolletje.

Het concert start om 11 uur en duurt één uur. De toegang is gratis. De organisatie vraagt gewoon een vrije bijdrage voor de muzikanten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier