Prudence Geerts: “Nooit gedacht dat ik een boek zou uitbrengen, laat staan in Amerika”

Prudence Geerts met het typetje Prudence waarover ze haar comics maakt voor 'Planet Prudence.' © gf

Prudence Geerts fleurt het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare tot eind 2019 op met haar comics. Al is opfleuren misschien niet hélemaal het juiste woord, want voor haar expositie koos de cartooniste een beladen thema: pesten. “Ja, ik weet waarover ik spreek. Op een luchtige manier wil ik de boodschap overbrengen en bespreekbaar maken.”

664.000, liefst zoveel volgers heeft cartooniste en illustratrice Prudence Geerts (27) op haar Instagrampagina Planet Prudence. Haar comics met het blauwharige typetje zijn zó populair dat zelfs de populaire Amerikaanse acteur Ashton Kutcher en de al even populaire Amerikaanse actrice Lena Dunham al werk van de Gistelse deelden op hun sociale media, om maar enkel namen te noemen. Die zogenaamde reposts leidden ertoe dat Prudence plots gecontacteerd werd door een Amerikaanse uitgeverij. “Ik kon het écht niet geloven, maar het bleek toch écht te zijn. Nooit had ik gedacht dat ik een boek zou uitbrengen, laat staan in Amerika.”

Grote kunstenares

Het boek, getiteld Bad at Adulting, Good at Feminism, kwam vorig jaar uit en is overal ter wereld te koop. Sindsdien gaat het hard voor Prudence en is ze met tal van projecten bezig. “Ik heb het erg druk en er komen zoveel goeie dingen op me af!”

Fans over heel de wereld dus, maar hier bij ons lijkt Prudence nog onbekend. Daar komt nu misschien verandering in, want de cartooniste stelt haar werk tentoon in het Käthe Kollwitz Museum. Verwacht je niet zomaar aan een selectie cartoons, Prudence koos ze zorgvuldig uit én maakte ook nieuwe illustraties, geïnspireerd door de werken van Käthe Kollwitz. “Als ik het nu bedenk: gek dat ik onrechtstreeks samenwerk met zo’n grote kunstenares”, lacht Prudence die het werk van de Duitse kunstenares met haar eigentijdse en eigenzinnige blik interpreteert en vertaalt naar haar eigen leefwereld.

Hard en rauw vs. kleurrijk

Käthe Kollwitz, eeuwig beroemd hier door haar treurend ouderpaar op de begraafplaats van Vladslo, heeft ook tal zelfportretten geschetst, gekenmerkt door een donkere, harde en rauwe stijl. Het werk van Prudence is eerder kleurrijk én met een dikke knipoog. “Dat is de bedoeling. Het confronterende en contrasterende aspect zorgt voor een meerwaarde. Het werk van Käthe Kollwitz was heel donker, maar ze bracht wel een sterke boodschap. Dat verhaal vertaal ik naar onze tijd. Een moeilijk thema? Het is zeker een zwaar en delicaat onderwerp, maar ik weet waarover ik spreek. Ik ben zelf nog gepest geweest. Op een luchtige manier probeer ik dit delicate thema bespreekbaar en herkenbaar te maken voor iedereen, niet alleen voor de gepeste dus. Dat wil dus ook zeggen dat de tentoonstelling zeer geschikt is voor jongeren en kinderen. Ik hoop echt dat mijn boodschap dit jongere publiek bereikt”, besluit Prudence.

De tentoonstelling loopt van woensdag 11 september tot en met vrijdag 27 december in het Käthe Kollwitz Museum. De toegang voor inwoners uit Koekelare is gratis, niet-inwoners betalen 3 euro.