Provincie West-Vlaanderen toch positief over Beaufort 2015

Redactie KW

Ondanks een woelig parcours voor kunsttriënnale Beaufort kijkt West-Vlaams gedeputeerde van Cultuur Myriam Vanlerberghe (sp.a) toch tevreden terug. Dat meldt ze donderdag. Het slotakkoord wordt zondag gegeven met een finissage in Leffinge.

Het optimisme eind juni voor de vijfde editie van Beaufort, maakte reeds in de wittebroodsweken plaats voor heel wat negatieve opmerkingen, vooral vanuit enkele deelnemende kustgemeenten die financieel bijdroegen aan het project. Midden juli werd zelfs een crisisoverleg georganiseerd.

Maar gedeputeerde Vanlerberghe meent dat de doelstellingen bereikt zijn. “Net in de zomer waar het woord ‘grens’ een hot item werd, kozen wij voor een ‘Beaufort buiten de grenzen’. Net in de dagen dat de vluchtelingen letterlijk op onze Europese stranden aanspoelden, zorgen kunstwerken als het aangespoelde wrakhout in de branding van Wenduine door het kunstenaarscollectief A Dog Republic of het fragment van ‘The Invader’ van Nicolas Provost in Raversijde voor de nodige commotie. Hedendaagser en actueler kan een kunstenmanifestatie niet worden. Het verwende kustpubliek werd met deze editie inderdaad niet louter ‘verstrooid’ en ‘geëntertaind’. Feit is in elk geval dat het publiek gedwongen werd over begrippen als grens en grenslijn na te denken: wanneer is iets buiten de grenzen?”, zegt ze.

Goedkoper dan de Brugse Triënnale

Vanlerberghe merkt ook dat het budget terugviel, van 7 miljoen euro in 2003 tot het ‘toch vrij modeste’ budget van 1,7 miljoen euro. “Ter vergelijking: de bijna gelijktijdig lopende Brugse Triënnale kabbelde met een budget van 2,1 miljoen met veel minder artistieke en maatschappelijke impact doorheen de dezelfde periode”, klinkt het scherp.

Bezoekerscijfers zijn er nog niet maar Raversijde, een van de drie epicentra, merkte een stijging op van ruim de helft meer bezoekers.

Vanlerberghe is wel niet blind voor de kritiek. “Ongetwijfeld is er, zeker in de beginfase van het project, wat fout gelopen in de communicatie, en het is natuurlijk ook zo dat het verwachtingspatroon van de kustgemeenten na vier edities eerder ‘traditioneel’ was geworden”, zegt ze. “Maar ook aan de hand van de voorlopige bezoekerscijfers kunnen we aantonen dat het grote publiek op zijn minst geïntrigeerd, verrast en zeker ook wakker geschud is door Beaufort 2015.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier