Provincie betreurt onrespectvolle manier waarop graaiers CWRM-beeldjes meepikken

Vanaf morgen kan iedereen een of meerdere beeldjes ophalen in de Palingbeek in Ieper. © BELGA
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen is koud gepakt door enkele graaiers die in de Palingbeek volop beeldjes meepikten van het kunstproject Coming World Remember Me (CWRM) van kunstenaar Koen Vanmechelen, in de volksmond ‘het beeldjesproject’ genoemd. “Ik benadruk dat het om enkelingen gaat”, aldus gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (sp.a). Iedereen kon vanaf donderdag een beeldje afhalen, maar dat is een dagje vervroegd.

Het project stopte op 11 november en vanaf 15 november zou iedereen een beeldje kunnen afhalen, maar enkelingen hadden het zo niet begrepen. Sommigen liepen over de beeldjes, anderen vulden hele zaken met kleine kleibeeldjes. “We hadden een beter beeld van sommige mensen”, aldus gedeputeerde Vanlerberghe. “We hadden wel begrip voor mensen die voor de herdenking van Wapenstilstand in de buurt waren en nog snel een beeldje kwamen meenemen. Als dat respectvol gebeurt is, is er geen probleem, maar wat anderen deden, mag inderdaad schandalig genoemd worden. Er is nochtans goed gecommuniceerd.”

Veel mensen vreesden duidelijk dat ze geen beeldje meer zouden kunnen bemachtigen. “Het heeft ons met 4.000 paar helpende handen een maand gekost om de installatie op te bouwen. Die 600.000 zullen niet snel weg zijn.”

Vanaf donderdag zou iedereen een beeldje kunnen meenemen. “Maar we zijn gepakt in snelheid. Vanaf vandaag al is er permanente controle en hebben we zones afgebakend waar beeldjes mogen gehaald worden. De mensen mogen ook meerdere beeldjes meenemen, voor familie, kinderen, kleinkinderen. Eén beeldje per persoon, dat was echt onmogelijk en gaan we ook niet doen. Maar het moet nu volgens de regels gebeuren en op een respectvolle manier.”

De provincie bekijkt ook of er nog iets kan gedaan worden aan de echte graaiers, maar het is heel moeilijk na te gaan wie die daders zijn. “Alles moet grondig besproken en bekeken worden. Maar laat die ene procent dit schitterende project niet overschaduwen”, aldus Vanlerberghe. “Ook nu nog blijkt dat veel mensen echt geraakt en ontroerd waren door het project.”

600.000 beeldjes

257.000 mensen bezochten het afgelopen half jaar in het Niemandland van provinciedomein De Palingbeek het beeldjesproject van Koen Vanmechelen. 600.000 kleine beeldjes die in zichzelf gekeerd zijn, maar met een ruggengraat wel weerstand tonen, vormden samen Pangea, een gigantische installatie. Het was een ode aan de 600.000 oorlogsslachtoffers die in de Eerste Wereldoorlog vielen.

CWRM verdwijnt niet volledig. De glazen vitrine met dogtags die bij de beeldjes hoorden en de bronzen sculptuur, “Remember Me”, dat een fossiele ei omarmt, blijven op hun plaats aan de Bluff in de Palingbeek. Ook het Oerei blijft, maar verhuist naar een andere plaats, omdat de installatie nu in Habitat-vogelrichtlijngebied lag. Waar precies, is nog niet bekend.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier