Prostituee centraal in totaalproject van Hendrik Willemyns van Arsenal

Redactie KW

‘Birdsong’ (film), ‘Room Of Imaginary Creatures’ (boek) en ‘Birdsongs’ (muziek) zijn als een Siamese tweeling met elkaar verbonden.

Viereneenhalf jaar na ‘Dance! Dance! Dance’ heeft Hendrik Willemyns, de naar Antwerpen uitgeweken Torhoutenaar, een nieuw filmproject in de steigers staan over een… prostituee. “Wereldwijd zijn er 100 miljoen muzikanten die hengelen naar aandacht. Zullen ze zich moeten prostitueren om te overleven?”, vraagt Willemyns zich in een persbericht af. “Echter, zaten muzikanten vroeger niet in dezelfde categorie als prostituees? In Azië werden courtisanes niet enkel opgeleid als minnaars, maar ook als muzikanten en dichters. De hoer als muzikant en dichter?”

Dit bracht Willemyns op ideeën. Hij vroeg bevriende muzikanten om voor hem gedichten te schrijven vanuit het standpunt van een prostituee. “Op die manier verzamelde ik tientallen metaforen van minnaars, klanten en situaties“, vertelt hij. Dit resulteerde in het geïllustreerde boek ‘Room Of Imaginary Creatures’, “wat ik zelf een poëtische naam voor een bordeel vind”, aldus Willemyns.

De film heet ‘Birdsong’ en vertelt het verhaal van een jonge poetsvrouw die droomt van een muzikaler leven, maar via een tv-talentenjacht in een nachtmerrie van prostitutie belandt. Het verhaal speelt zich in Tokyo af en is naar verluidt “een bevreemdende trip die op een poëtische manier in beeld brengt hoe muziek tot stand komt en hoe ze ook ten onder kan gaan.” Voor de uitwerking ervan schakelde Willemyns ook digitale animatoren in.

“De muziek heb ik gecomponeerd op basis van de gedichten en dienen als soundtrack van ‘Birdsong'”, aldus Willemyns. Die muziek – ‘Birdsongs’ – zal als downloadcode bij het boek zitten. Er komen ook ‘Birdsong’-concerten aan, waarbij Willemyns een beroep zal doen op Paulien Matheus. De Vlaamse zangeres wordt de bird van dienst. Het boek én de bijbehorende muziek verschijnt op woensdag 24 april. De première van het ‘Birdsong’-filmconcert volgt op vrijdag 31 mei in de Bourlaschouwburg in Antwerpen.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier