Anne-Leen Declercq is studente beeldverhaal aan de Brusselse campus Sint-Lukas aan de LUCA School of Arts. In samenwerking met studenten van de opleidingen van de Brusselse campussen Sint-Lukas en Narafi ging het initiatief #BXLmakers, dat uitgaat van stad Brussel, actief op zoek naar invalshoeken om de hoofdstad aangenamer te maken. "De bedoeling van het project #BXLmakers is om Brussel als stad aantrekkelijker te maken voor de jeugd en studenten die er willen studeren. Nog te vaak wordt er een beeld opgehangen van Brussel als enge en gevaarlijke stad", aldus Anne-Leen. "Concreet zullen er tot en met eind juni verrassende pop-upactiviteiten verschijnen op verschillende plekken in Brussel. De stad wordt eigenlijk interessanter en mooier gemaakt via kunst."

Affordable art fair

Een van Anne-Leens ideeën, Dessine-moi un mouton, werd door de organisatie geselecteerd voor verdere uitwerking. "Op de zogenaamde actiedagen van #BXLmakers die eind maart starten, ga ik met enkele studenten in de Ravensteingalerij, dichtbij station Brussel-Centraal, aan de lopende band illustraties produceren. We maken dus tekeningen en droedels die we daarna - helemaal gratis - aan passanten uitdelen. Dessine-moi un mouton contrasteert eigenlijk met wat we vandaag kennen als een affordable art fair. Vaak zijn die helemaal niet zo affordable of goedkoop. Wij organiseren een affordable art fair in de letterlijke zin van het woord: de kunst is effectief goedkoop. Helemaal gratis zelfs! Op die manier willen we kunst naar het brede publiek brengen." Naast het idee van Anne-Leen zullen nog een aantal andere pop-upactiviteiten tot stand komen. Zo zal een studente fotografie op de grote muur in de hal van het station Brussel-Noord tropische vissen projecteren. Ook zal een studente Vrije Kunsten twee meter hoge portretten opstellen in de buurt van het Centraal Station.

Kubus uit spiegels

De 19-jarige Lichterveldse studente had ook nog een ander idee voorgesteld bij de organisatie. "Initieel wou ik graag werken met spiegels. De bedoeling was dat er een grote kubus zou gebouwd worden met spiegels. Mensen zouden zichzelf kunnen fotograferen en zich op die manier kunnen plaatsen in de stad. Daarmee wilde ik inspelen op de trend van het nemen van selfies en sociale media." Jammer genoeg is dat idee van Anne-Leen in de praktijk niet haalbaar. "Van de organisatie #BXLmakers mochten we de kubus wel maken, maar uiteindelijk viel de prijs van de spiegels te hoog uit. Ook zou de plaatsing niet zo vanzelfsprekend zijn. Maar natuurlijk ben ik ook heel enthousiast over mijn ander project Dessine-moi un mouton. Ik kijk er al naar uit", sluit Anne-Leen enthousiast af.

Wie meer te weten wil komen over het project van Anne-Leen en #BXLmakers kan een kijkje nemen op de website www.bxlmakers.be

(Ans Victoor)