Project Dansant stimuleert creatieve expressie in basisschool De Levensboom in Wevelgem

© SLW
Redactie KW

In school De Levensboom krijgen de kinderen de gelegenheid om op creatieve wijze met dans om te gaan. Het project ‘Dansant’, dat in alle klassen van het peuter tot het zesde leerjaar loopt, moedigt de kinderen aan om met hun lichaam nieuwe expressievormen te ontdekken.

Dansen met peuters is geen evidentie. Plots liggen ze op de grond en blijven ze daar liever liggen dan rond te springen. Om de haverklap zijn ze afgeleid door iets of iemand. De hoofdmoot van de driejarigen doet echter flink mee tijdens de eerste ‘dansles’ in school De Levensboom.

De lessen ‘Dansant’ worden mee gefinancierd door de Vlaamse regering via het Dynamoproject dat creatieve projecten in scholen ondersteunt. “De aanzet was een lacune in ons aanbod muzische vorming”, zegt Yf Tanghe, coördinator in de Levensboom. “We merkten dat het deelaspect Dans en Beweging te weinig aan bod kwam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld drama, muziek of beeldende kunsten. Kinderen kunnen vlot iets nabootsen, een dans die ze op youtube hebben gezien bijvoorbeeld. Dat zit wel goed. Wat te vaak ontbreekt is dat ze op creatieve wijze zelf met hun lichaam experimenteren, een eigen expressie ontdekken.”

De expertise om die sessies te begeleiden vond de Levensboom niet in eigen rangen, wel bij een mama van de school, Sylvie Declercq. Onder haar pseudoniem Tita Andronica brengt ze onder meer creatieve dansworkshops voor kinderen. “Met haar bedrijfje Manicrac begeleidt ze reeds dergelijke sessies op scholen”, aldus Yf Tanghe. “Ideaal dus en dankzij de subsidies van het Dynamoproject konden we haar inhuren voor een langere periode.”

Het project Dansant loopt tot de paasvakantie. Alle klassen, van de peuters tot de kinderen van het zesde leerjaar krijgen minimaal vier keer een danssessie. Wie de microbe te pakken heeft krijgt de gelegenheid om meerdere lessen te volgen. Op vrijdagnamiddag 5 april is er een toonmoment.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier