Postrockband Bantha uit Izegem heeft eerste album klaar

(gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De band Bantha heeft met Kintsugi een eerste plaat uit en hoewel het album slechts vijf nummers telt, is het toch een langspeler van drie kwartier geworden. Nu zaterdag stellen ze het album voor in d’Oude Maalderij in Emelgem.

Bantha bestaat uit gitaristen Giovanni Seynhaeve (41, Izegem), Pieter-Jan Batsleer (31, Ingelmunster), bassist Frederik Declercq (41, Machelen), drummer David Vandenbossche (36, Zulte) en zanger-gitarist Lode De Backer (44). “We brengen post- en stonerrock met een streepje indie”, vertelt die laatste ons. “Ik ben pas anderhalf jaar na de opstart bij Bantha komen spelen. Ze waren al even op zoek naar een nieuwe zanger en ik had al wat muzikale achtergrond met projecten als Zander en Datsunder, dus ik had wel zin in die nieuwe uitdaging.”

In 2016 bracht Bantha – genoemd naar een van de vele fantasiewezens uit Star Wars – al een EP uit en nu volgt met Kintzugi het echte werk. “De naam verwijst naar een oude Japanse kunst waarbij gebroken keramiek gelijmd wordt met bijvoorbeeld zilver of goud, waardoor het herstelde product hoger ingeschat wordt dan het origineel”, zegt Lode. “Mijn broer Karel (drumt o.a. met Flip Kowlier, Ertebrekers en Dead Man Ray, red.) speelt overigens ook bij een band die zo heet. We vonden die naam en het concept dat er achter zat wel iets hebben. Er staan vijf nummers op, wat misschien weinig lijkt, maar ze duren alles samen toch drie kwartier. We houden nu eenmaal van songs waar we een heel verhaal in kunnen vertellen. We hebben ons daarbij door het dagelijkse leven laten inspireren.”

“De teksten komen voornamelijk van mij, maar de andere bandleden hebben me waar nodig bijgestuurd. Zo is er ‘Rohypnol’, dat verwijst naar mensen als Donald Trump. We zijn allemaal redelijk politiek bewust en durven ook aanklagen wat er verkeerd loopt in de wereld. De opkomst van Trump is deels te wijten aan de laksheid van de massa die dacht dat hij het nooit tot president zou schoppen. Vandaar de verwijzing naar rohypnol, een verdovingsdrug, want we zijn daar toch allemaal behoorlijk in slaap gewiegd.”

Pakhuis

Op een andere song die ‘9:15’ heet, gaat het dan weer voornamelijk over de liefde. Grote contrasten, dus. (lacht). Op dat nummer zingt ook mijn 14-jarige dochter Lore mee. Ze volgt al enkele jaren muziekschool en we vonden dat wel een leuk extraatje.” De plaat werd gemaakt in een oude schuur in Ardooie, waar de boer Bantha gebruik liet van maken. “De opnames vonden dan weer plaats in Room 13 in Gent”, weet Lode.

“Een oud pakhuis waar een live-sfeer hangt. Het past ideaal bij onze muziek. Onze bassist Thomas heeft nog mee de plaat ingespeeld, maar zal er straks niet meer bij zijn. De andere bandleden willen met Bantha een stapje hogerop en zo veel mogelijk gaan optreden. We vonden vervanging bij Frederik. We hebben lange tijd met hart en ziel aan deze plaat gewerkt en willen nu dat zo veel mogelijk mensen ze horen. We kiezen er dan ook bewust voor om ze in eigen beheer uit te brengen en dat via digitale kanalen als Spotify, al zullen er ook honderd vinylplaten voor de echte muziekliefhebbers gedrukt worden.”

De releaseshow van de plaat vindt op zaterdag 13 april in brouwerij d’Oude Maalderij – binnenkort restaurant The Mash – plaats. “We hebben iets met speciale locaties en het café van Jef Pirens hoort daar zeker bij”, zegt Lode. “Via een wedstrijd op muziekplatform Vi.be hebben we ook de bands Mind Wolf en Mamut als ons voorprogramma gevraagd. Dat start om 20.15 uur en wij gaan om 22.30 uur van start. Deze week brengen we om de twee dagen ook een nummer met videoclip online op onze Facebook-pagina, dus wie een voorsmaakje wil, moet dat zeker in de gaten houden.” (vadu)

Het album ‘Kintzugi’ kost 20 euro. Info: https://vi.be/bantha.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier