Politie onderzoekt wapens van kunstwerk in Raversyde

Redactie KW

Experts van de politie hebben woensdag op het provinciaal domein Raversyde de in beslag genomen vuurwapens van ‘De Eeuwige Jachtvelden’ onderzocht. In afwachting van het resultaat van het onderzoek is het kunstwerk te bezichtigen, zónder wapens.

In het provinciaal domein Raversyde loopt sinds zaterdag de tentoonstelling ‘Private Tag’. De expo brengt in het kader van het WO I-herdenkingsprogramma GoneWest werken van een vijftiental kunstenaars op de site Atlantic Wall. Nog voor de start van de tentoonstelling werd een deel van ‘De Eeuwige Jachtvelden’ van Patrick van Caeckenberg in beslag genomen door de wapeninspectie.

Het kunstwerk is een reusachtige houten gereedschapskist, steunend op vier als leeuwenkoppen uitgewerkte poten, met daarin vuurwapens waaronder een bazooka. Een medewerker van het domein bleek echter ongerust te zijn en verwittigde de politie. De wapens werden in beslag genomen en in een bunker op het domein in quarantaine geplaatst. “Omdat je voor een wapen ofwel een geldige vergunning hebben, ofwel moet het op een afdoende manier onschadelijk gemaakt zijn”, klonk het. Dat laatste werd woensdag onderzocht. Experts van de politie kwamen kort na de middag ter plaatse. Mathieu De Meyer, conservator van Raversyde, begeleidde hen naar de bunker waar de wapens bewaard werden. Na een uur was het onderzoek afgerond en verlieten de agenten het domein.

Politie onderzoekt wapens van kunstwerk in Raversyde

“Het onderzoek wordt verdergezet. Het is nu wachten op het resultaat van het onderzoek”, zegt conservator Mathieu De Meyer. In afwachting van het verslag van de politie blijft het kunstwerk van Patrick van Caeckenberg te bezichtigen op de eerste verdieping van het hoofdgebouw. Weliswaar zonder wapens. Tot treurnis van organisator Vrijstaat O. “Laat ons hopen dat het werk snel kan geregulariseerd worden”, zegt artistiek leider Hendrik Tratsaert. Ook het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) in Antwerpen, dat ‘De Eeuwige Jachtvelden’ in bruikleen gaf aan Vrijstaat O., hoopt dat het werk snel in ere wordt gesteld. “Het kunstwerk werd voor eerst getoond in 1990 op de Biënnale van Venetië, meer dan 25 jaar geleden. In het verleden zijn er nooit problemen geweest. Blijkbaar moet men nu echter controleren of de wapens gedemilitariseerd zijn, waardoor ze onbruikbaar zijn als wapen. En zeggen dat dit werk in het verleden zonder problemen naar het buitenland ging”, aldus directeur Bart De Baere.

Het M HKA en de kunstenaar lieten al weten dat ze vooral hopen dat dit belangrijke kunstwerk intact zal blijven. Als er nog iets onklaar moet gemaakt worden, dan hebben ze daar geen probleem mee. “Het gaat om het beeld”, klinkt het. “Dat blijkbaar actueler is dan ooit”. ‘Private Tag’ is te bezoeken tot 13 november.

(DJ-DVL – Foto’s DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier