Poëziealbum met werk van Ensor en Spilliaert brengt 97.500 euro op

Deze tekening maakte James Ensor voor Elsa Steyns. © Arenberg Auctions
Redactie KW

Het poëziealbum van de Oostendse zangeres Elsa Steyns, waar onder meer James Ensor en Léon Spilliaert in tekenden, bracht bij een openbare verkoop in Brussel zaterdag maar liefst 97.500 euro op. Dat is vijf keer meer dan werd geschat.

Zaterdag vond in het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel een grote veilig van prenten en tekeningen plaats. Het lot dat het meeste opbracht was een poëziealbum van Elsa Steyns, een Oostendse die vooral tussen de twee wereldoorlogen furore maakte als zangeres en onder meer Ensor en Spilliaert leerde kennen. Zij maakten elk een tekening in haar poëziealbum. Het boekje telt 130 bladzijden, die niet allemaal gebruikt zijn. Ook andere kunstenaars tekenden erin. Waar de opbrengst vooraf tussen 18.000 en 25.000 euro werd geschat, betaalde een Belgische kunstliefhebber er zaterdag maar liefst 97.500 euro voor.

Poëziealbums of vriendenboekjes waren erg populair in het begin van de 20ste eeuw en ook nog veel later. Maar dat van Elsa Steyns was toch wel bijzonder. Het bevat 18 tekeningen en aquarellen, onder meer van James Ensor en Léon Spilliaert. Er staat ook een portret in van een jong meisje, gemaakt door Désiré Steyns, de man van Elsa. Vermoedelijk – maar niet zeker – is dat een portret van Elsa zelf.

Cultureel leven van Oostende

Elsa Steyns werd in 1895 in Gent geboren als Elsa De Cavel. Op 28 mei 1914 stapte ze in het huwelijksbootje met Désiré Steyns, ook een Gentenaar, geboren in 1879 en dus 16 jaar ouder dan Elsa. Enkele weken na het huwelijk van Elsa en Désiré vielen de Duitsers ons land binnen en verhuisden ze naar Oostende. Désiré ging er aan de slag als leraar Latijn aan het atheneum. Elsa wou zangeres worden. In 1924-1925 was ze eindlaureaat in de categorie zang aan het conservatorium van Oostende.

Tussen beide wereldoorlogen raakt Désiré meer en meer betrokken bij het culturele leven van de Koningin der Badsteden. In 1928 staat hij samen met onder meer Henri Storck aan de wieg van de Club du Cinéma, een filmclub waar regelmatig avant-gardefilms worden gedraaid. Hij wordt voorzitter van de plaatselijke Willemsfondsafdeling en artistiek directeur van het Kursaal. Uit kranten van die tijd blijkt dat Elsa er enkele keren optreedt.

Uit beeld verdwenen

In de jaren dertig verschijnt Elsa regelmatig als zangeres bij festiviteiten. Soms blijkt ze dat ‘belangloos’ te doen of haar ‘welwillende medewerking’ te verlenen. Wellicht via haar optredens raakt het koppel in contact met James Ensor en Leon Spilliaert. Ensor maakte in 1933 een portret van Elsa in pastel, signeert voor haar een exemplaar van zijn ets La cathédrale en schenkt haar in 1939 zijn beschilderde schilderspalet, weer voorzien van een boodschap aan haar.

Dit is de tekening van Léon Spilliaert die in het boekje staat.
Dit is de tekening van Léon Spilliaert die in het boekje staat.© Arenberg Auctions

Na 1941 verdwijnen Elsa en Désiré zowat uit beeld. Feit is dat het Kursaal vernietigd werd door de Duitsers en er in 1943 een grote bunker in de plaats kwam. Elsa en Désiré Steyns kwamen daarna niet meer in de krant en ook het vriendenboekje eindigt in 1941. Het dook onlangs weer op en werd nu geveild voor een recordbedrag.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier