Plots staan de Rijselpoort en de zwevende kraan in Ieper te koop

Onder andere de bekende zwevende kraan staat figuurlijk te koop. © foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de nacht van woensdag op donderdag zette de ‘Dienst der Gedroomde Gewesten’ verschillende iconische gebouwen en plaatsen in Ieper figuurlijk ‘te koop’. Met de actie vraagt het experimenteel artistiek collectief aandacht voor hun project dat in september en oktober plaatsvindt in het Sint-Jansgodshuis, hun ‘Instituut der Wederverbeelding’.

De ‘Dienst der Gedroomde Gewesten’ is een experimenteel artistiek collectief dat Ieperlingen en streekgenoten uitnodigt om aan een Gedroomde Stad te bouwen. “De naam is afgeleid van de ‘Dienst der verwoeste gewesten’“, zegt coördinator Theo Vantomme (29). “Dat was honderd jaar geleden een dienst die zich bezighield met de heropbouw van de regio na de Eerste Wereldoorlog.”

Voorlopig bestaat het collectief uit een tiental jongeren met verschillende achtergronden. “Ikzelf heb een achtergrond in stadsontwikkeling”, zegt Theo. “Maar er zitten ook mensen tussen uit het artistieke milieu. De link die we met elkaar hebben, is dat we allemaal een affiniteit hebben met Ieper en dat we willen ondernemen in en met de stad. Het is niet de bedoeling om het beleid te beïnvloeden, maar wel op een verbeeldende manier na te denken over de gedroomde stad van morgen. Door op een sociaal-artistieke manier samen na te denken over, te ontwerpen aan en te experimenteren met de stad drukken we onze stempel op de stad, de regio en haar toekomst.”

Kunstenaars gezocht

In september en oktober 2019 richt de Dienst zijn ‘Instituut der Wederverbeelding’ in in het Sint-Jansgodshuis, in de Ieperleestraat 31 in Ieper. “Het Sint-Jansgodshuis lijkt voor ons, als bewoners, misschien wel een oud en historisch pand, maar in realiteit is het relatief jong en zelfs wat ‘nep’“, zegt Theo. “Het is een geromantiseerde wederopbouwversie van zijn middeleeuwse voorganger. Daarmee projecteert het heel wat wensen en verlangens, zowel naar hoe iets er zou moeten uitzien, als wat erin zou moeten gebeuren, alsook een visie op de stad als geheel, in één gebouw. Nu willen we in plaats van de stad weder op te bouwen, de stad wederverbeelden.”

We willen het beleid niet beïnvloeden, maar wel nadenken over de gedroomde stad van morgen

“Gedurende deze twee maanden organiseren wij gratis workshops, activiteiten en publieke belevingsmomenten”, zegt Theo Vantomme. “We zijn dan ook op zoek naar kunstenaars en ontwerpers, makers, doeners en uitvinders die een residentie willen doen in ons Instituut, om er je eigen interventie, (kunst)werk, manifest, bouwels of brouwsel… uit te bouwen en op te zetten. Uiteindelijk is het de bedoeling om enerzijds een dynamiek te creëren in de stad zelf, maar ook heel concreet om te werken naar een expo en publicatie in 2020. Om deze activiteiten te sponsoren, zijn wij nog op zoek naar middelen.”

We herkennen v.l.n.r Justine Vergotte, Theo Vantomme, Eva Louf en Elie Claeys bij de Rijselpoort.
We herkennen v.l.n.r Justine Vergotte, Theo Vantomme, Eva Louf en Elie Claeys bij de Rijselpoort.© foto TOGH

Die middelen zoeken ze via een crowdfundingsactie die donderdag op een opvallende manier gelanceerd werd. Onder andere de Rijselpoort, de zwevende kraan aan de Zuiderring en de Lakenhalle stonden ‘te koop’. “We stellen onze crowdfunding voor tijdens de ‘Openbare Verkoop’ van de stad, die plaatsvindt op zaterdag 24 augustus in de unieke setting van een bijzonder wederopbouwpand aan de Lange Torhoutstraat. Iedereen is vanaf 11 uur welkom om de verschillende formules van de crowdfunding te leren kennen, maar je kan er ook kennismaken met de Dienst der Gedroomde Gewesten zelf en onze plannen voor september en oktober én het Sint-Jansgodshuis ontdekken. Daarnaast vindt om 16 uur de ‘Stadsloting’ plaats, waarbij de Dienst bijzondere Wederverbeeldings(kunst)werken verloot onder de deelnemers.”

Start op 8 september

Dit alles staat staat in het teken van de weekendwerking die de Dienst opzet tijdens de maanden september en oktober. “Gedurende zeven weekends organiseren we verschillende workshops en festiviteiten. De start van dit alles vindt plaats op zondag 8 september, wanneer we een eerste workshop genaamd ‘Realtime Wederverbeelding’ organiseren in het kader van Open Monumentendag. Iedereen is er welkom vanaf 10 uur om de ‘Wederverbeelding’ van de stad live met eigen ogen te aanschouwen. Aansluitend volgt om 17 uur de officiële inhuldiging van de ‘Ideeëngallerij'”, besluit Theo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier