Platform Verse SprUiTjes (BIE) moet podiumtalent en organisatoren met elkaar connecteren

Dries Van Haute (centraal achteraan) kwam optreden in de Kleine Stooringhe, de mensen van BIE zagen dat het goed was. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Deze middag werd in de Kleine Stooringhe in Roeselare het gloednieuwe platform Verse SprUiTjes voorgesteld. Artiesten uit de 16 Midwestgemeenten kunnen er zichzelf aanprijzen, voor organisatoren allerhande is het een handige tool om op zoek te gaan naar podiumtalent.

In het voorjaar van 2020 was al een eerste oproep gelanceerd. Podiumartiesten konden zich aanmelden en registreren waardoor ze op het platform een eigen pagina konden samenstellen. Daarbij kunnen ze via een omschrijving, foto’s en video’s hun kunnen tonen aan organisatoren. “Opvallend daarbij is dat in eerste instantie vooral muzikanten zich hebben geregistreerd. Maar iedereen die zijn artistieke kunsten – van een goochelaar tot dansers – op een podium brengt, kan gebruik maken van ons platform”, legt Annelies Anseeuw, medewerker cultuurcommunicatie uit.

Ook prijsklasse is vermeld

Bedoeling is om de organisatoren een groot pallet aan artiesten van eigen bodem te presenteren. Dat kunnen organisatoren zijn van festivalletjes, maar ook cafébazen, wijkcomités, verenigingen… “Er zijn diverse zoekfuncties op het platform. Uiteraard kun je per genre gaan zoeken. Maar je kan ook zoeken op gemeente. Verder is ook de prijsklasse vermeld. En dat is wel uniek en handig. Zo zie je als organisator hoever je beschikbare budget reikt.”

Projectvereniging BIE, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed actief in Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden, is de initiatiefnemer achter dit platform. “In 2021 sluit ook Wingene aan bij BIE”, aldus Ria Beeusaert-Pattyn, naast burgemeester van Lichtervelde ook ondervoorzitter van BIE.

Maar niet enkel artiesten en organisatoren uit de de zeven en straks acht BIE-gemeenten kunnen een beroep doen op het platform. “We richten ons op de 16 Midwest-gemeenten.” Wie als artiest dus een link heeft met Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke of Wingene kan zich dus aanmelden.

Dries Van Haute

Op de voorstelling van het platform trad ook Dries Van Haute met zijn band op. “Ik ben solo begonnen, maar samen met twee muzikanten vorm ik nu een band die nog altijd mijn naam draagt”, verklaart de Ingelmunsternaar. Ook zij zijn blij opnieuw eens op het podium te klimmen. “Het waren moeilijke maanden, maar het begint weer wat op gang te komen. Maar mijn parttime job werd uiteindelijk opnieuw een voltijdse betrekking.”

www.versespruitjes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier