Place Musette op Theater aan Zee elk jaar populairder: “Ons geheim? Goeie muziek”

Derek aan de dansvloer in het Leopoldpark die hij elke avond vol laat lopen met Place Musette. © GLO
Gillian Lowyck

Elke avond kan je op Theater aan Zee naar de gratis muziekoptredens tijdens Place Musette. Een ongelooflijk succes, want elke avond zit Café Koer vol. De man achter Place Musette is muzikant Derek, die al dertien jaar lang met deze succesformule op de Gentse Feesten staat. “Het geheim van Place Musette? We spelen gewoon goede muziek.”

‘s Namiddags is het Leopoldpark nog het decor van het Familiepark dat ingehpalmd wordt door gezinnen met kinderen. ‘s Avonds maakt die gezellige drukte plaats voor een ander publiek: de liefhebbers van Place Musette. Vanaf 19 uur speelt een groep straffe gastmuzikanten Franse chansons, folk, blues of country. Om 20.15 uur uur is het dan de beurt aan het huisorkest, met in het kielzog een verrassende muzikale gast.

Derde keer

De man achter Place Musette is muzikant Derek (58), bekend van Derek & the Dirt. “Ik organiseer Place Musette al dertien jaar lang tijdens de Gentse Feesten”, vertelt hij. “Daar is het een groot succes. Mensen noemen het zelfs het gezelligste plein van de hele Gentse Feesten. Trouwens, het wordt daar niet alleen Place Musette genoemd, maar ook Les amis de Derek. In al die jaren heb ik een groot netwerk opgebouwd en nodig ik heel wat bevriende muzikanten uit.”

We hebben een fantastisch huisorkest met stuk voor stuk topmuzikanten

Het is de derde keer dat Place Musette plaatsvindt tijdens Theater aan Zee. “Het groeit en mensen beginnen het meer en meer te kennen. De locatie is ook groter dan vorig jaar. Een teken dat men het goed kan smaken”, glimlacht Derek. “Het geheim van Place Musette? We spelen gewoon goede muziek. We hebben een fantastisch huisorkest, met topmuzikanten die hun stiel door en door kennen. Het interessante is ook dat we elke dag een andere gast verwelkomen. Daarnaast is het een laagdrempelig concept dat een veelzijdig breed publiek aantrekt.”

Spilliaert

De Place Musette in Oostende is geen exacte kopie van de Gentse Feesten. “Ik kom al heel lang in Oostende – mijn vrouw groeide hier in de streek op – en ik had al een aantal voorstellingen gespeeld op Theater aan Zee”, vertelt de muzikant. “Ik woon al 25 jaar in het Gentse, maar verhuis volgend jaar definitief naar Oostende. Ik heb hier veel vrienden en mijn vrouw is tevreden dat ze terugkeert naar haar roots (lacht). Uiteraard zie ik het ook zitten. Het enige minpunt? Dat Oostende zo ver ligt. Als muzikant ben ik veel op de baan. Maar dat is niet zo erg. Ik rij graag met de auto.”

Derek (rechts) met zijn muzikanten en gast van de avond Roel Van Bambost.
Derek (rechts) met zijn muzikanten en gast van de avond Roel Van Bambost.© PETER MAENHOUDT

Ook na Theater aan Zee koestert Derek nog plannen in Oostende. “Ik hoop nog eens in De Grote Post te kunnen spelen. In café Manuscript heb ik al zeker tien keer gespeeld. Trouwens, samen met muzikant Renaud heb ik een voorstelling gemaakt waarin we de werken van Michaël Borremans en Léon Spilliaert op muziek zetten. De première zal in Gent zijn, maar door de link met Spilliaert zou het mooi zijn mochten we ook in Oostende kunnen optreden.”

Nog tot zaterdag 10 augustus kan je Derek elke avond aan het werk zien op Café Koer. “Dit is een creatieve periode voor mij. Doordat we elke avond met gastzangers werken en andere genres spelen, zorgt dat voor een boeiende uitdaging. Het zorgt ervoor dat ik altijd scherp sta. Place Musette is vermoeiend en verrijkend tegelijk. Vergeet niet dat ik er ook al tien dagen Gentse Feesten heb opzitten… Na Theater aan Zee neem ik vier dagen vakantie, maar daarna heb ik ook alweer optredens gepland. Maar dat is goed zo.”