Pinguïnkunst in de luchthaven van Oostende

V.l.n.r.: Marcel Buelens (CEO Luchthaven Oostende-Brugge), Fabrice Goffin (CEO Blauwe Kruis), Vanessa Flamez (Communicatie Manager luchthaven), Hannes D'Haese-Le Comte, Siegfried Vynck en Nicholas van Varenberg. © JRO
Redactie KW

De luchthaven van Oostende vormt sinds zaterdag het tafereel van een kunsttentoonstelling. De kunstinstallatie is te vinden op het platform boven de infobalie.

Elke bezoeker van de luchthaven zal tot eind 2019 kunnen genieten van kunst in de centrale vertrekhal. Hannes D’haese-Le Comte, bekend van de beschilderde kleurrijke dieren, brengt er de dierenfamilie ‘The travelling penguin family’ tot leven. De kunstinstallatie bestaat uit 27 pinguïns.

Hannes is geboren in Veurne, maar woont tegenwoordig officieel in Bulgarije. Voor deze kunstinstallatie riep hij de hulp in van twee andere kunstenaars. Siegfried Vynck is een Oostendse graffitispuiter die bekend werd dankzij zijn werk tijdens de eerste editie van ‘The Crystal Ship’. Nicholas van Varenberg is een Amerikaanse kunstenaar met roots in West-Vlaanderen én de zoon van de wereldberoemde filmster Jean-Claude van Damme.

Grote talenten

“Siegfried is de lokale artiest die zoals vele artiesten te bescheiden is”, vertelt Hannes. “Hij is een groot talent en ik ken hem al verschillende jaren. Talent moet je erkennen. Maar het is niet omdat je veel talent hebt dat er ook kansen komen. Daarom wou ik beide graffitispuiters toch de kans geven door hen vandaag uit te nodigen voor dit project.”

Ook Nicholas is een aanstormend talent volgens Hannes. “In België lopen we altijd een beetje achter. De galerijen die graffitikunst tonen staan in België in hun kinderschoenen op dat gebied. Niemand weet dat zelfs onze bekendste Belgische acteur Matthias Schoenaerts een graffitikunstenaar is. In Amerika loopt de graffitikunst beter. Nicholas is daar een mooi voorbeeld van.”

“Ik ken de rechterhand van Jean-Claude Van Damme zeer goed en op een goede dag zegt hij dat Jean-Claude iemand zoekt die zijn zoon wat wil begeleiden in de kunstwereld. Korte tijd nadien kreeg ik telefoon van Jean-Claude zelf met de vraag of ik zijn zoon wat op weg kon helpen. Nicholas is veel jonger dan ik, dus de dag dat ik moet gaan, dan leef ik verder in het hoofd van die jonge gasten en blijf ik nog een beetje verder leven”, lacht Hannes.

Pinguïns voor het goede doel

De pinguïns zullen verkocht worden voor het goede doel. Het Blauwe Kruis van de Kust start binnenkort met de bouw van een gloednieuw dierenasiel. Alle opbrengsten gaan integraal naar de nieuwbouw. Twee van de pinguïns worden niet door D’Haese beschilderd maar worden onder handen genomen door Siegfried Vynck en Nicholas van Varenberg.

https://www.youtube.com/watch?v=jGK_zZEXWFs

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier